Пълният отказ от руските енергийни източници ще доведе до загуба

...
Пълният отказ от руските енергийни източници ще доведе до загуба
Коментари Харесай

Какво ще струва на Швейцария пълният отказ от руски газ

Пълният отвод от съветските енергийни източници ще докара до загуба на 4% от Брутният вътрешен продукт на Швейцария и ще коства на всеки гражданин на страната 3000 швейцарски франка годишно. „ Рецесия от подобен мащаб е задоволително огромна, с цел да провокира индустриална криза “, сподели Ингве Абрахамсен, специалист в ETH Zurich Център за стопански проучвания, в изявление за Sonntagszeitung.

В същото време Абрахамсен уточни, че швейцарската стопанска система се възвръща от криза, дължаща се на ковид. В същото време специалистът е сигурен, че последователното прекъсване на съветските енергийни запаси е осъществимо, само че за това ще е належащо Швейцария да употребява личните си ресурси от гориво, а покачването на цените не може да бъде избегнато.

Сред заместителите на газ от Русия се подреждат ​​термопомпи и отопление на дърва. Статията дава калкулации, съгласно които даже за отчасти отменяне на съветски газ за отопление, федералното държавно управление в Швейцария ще би трябвало да похарчи 3 милиарда франка.

Освен покачването на цените на газта, швейцарците би трябвало да се приготвят за по-високи цени на храните. „ Настоящата рецесия безспорно ще се почувства през идващите месеци “, сподели експертът по вложенията на банка Mirabaud Джон Пласар в изявление за Le Matin Dimanche. По думите му през настоящата година с 10-15% ще нарастнат главните хранителни артикули, като млечни, масла и хлебни произведения.

Цената на газта в Европа сподели мощна волатилност през последните дни. Тя набъбна, откакто съветският водач Владимир Путин подписа укази на 21 февруари за признание на суверенитета на Донецката и Луганската национални републики, а на 24 февруари Русия стартира специфична военна интервенция против Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР