Пълни глупости са думите на Бойко Борисов, че след като

...
Пълни глупости са думите на Бойко Борисов, че след като
Коментари Харесай

Доц. Минчо Христов за Фрог: Борисов да не говори врели-некипели, да потърси резерви за сваляне цената на парното

Пълни нелепости са думите на Бойко Борисов, че откакто не сме дали да се дупчи Добруджа за шистов газ, в този момент ще се подвига цената на газа, парното и топлото. Щеше да стане същото, каквото става с българското злато.
Това сподели за Фрог доцент Минчо Христов.

Знае се, че България получава един % и половина концесионна такса от добитото злато, а една канадска компания получава 98,5%. Можете да си визиите какво щеше да бъде, в случай че се добиваше и този шистов газ. Това, което Бойко Борисов би трябвало да изясни, е какво би станало, в случай че се случи нещо сходно като разлив на сондажи, както в Съединени американски щати, със мощно отровни субстанции в подпочвените води Знаете, че всички сондажи за шистов газ минават през водоносните пластове. И какво ще стане с цяла Добруджа и даже две трети от България?, уточни специалистът.

А цената на парното е обособена тематика. Само от сградните съоръжения се краде най-малко 30% от цената. Отделно са надписванията, които стигат до двойно, тройно и четворно покачване. Така че Борисов вместо да приказва нелепости, би трябвало да се концентрира върху това, по какъв начин би могло да се понижи цената на парното, споделя някогашният член на енергийната комисия в Народното събрание.

Спокойно може да се вкара тъй наречените ко-генерация. Ако това стане, цената на парното ще падне автоматизирано с 30%. Ето ви един запас. Ако бъдат спрени кражбите в топлофикациите, знаете случката с Вальо Топло, цените може да паднат с още 30-40%. Разбирате за какъв запас става дума и Бойко Борисов би трябвало да се обърне към този запас и в действителност да паднат цените, а не да приказва небивалици.

Има и още един запас - големите геотермални извори в България. Само в София има доста места с минерални извори с големи дебити. Ако бъде употребен и този запас цената на парното може да е напълно дребна. А за какво не го вършат? Отговорът е явен - желаят да крадат. Колкото по-голяма е цената, толкоз повече може да се открадне. Ако Борисов отново направи опити за рандеман на шистов газ, то неговото държавно управление ще си отиде да броени дни, счита доцент Христов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР