Пълната си подкрепа за разкриване на национална школа по архитектурна

...
Пълната си подкрепа за разкриване на национална школа по архитектурна
Коментари Харесай

Културният министър ще подкрепи Школата за реставратори в Бр...

Пълната си поддръжка за откриване на национална школа по архитектурна и строителна реституция в Брацигово заявява през днешния ден министърърът на културата проф. Велислав Минеков, който бе на посещаване в района. Брацигово бе първият град в програмата му, кто там гостът се е срещнал с кмета на общината Надежда Казакова и представители на националните управления на Камарата на архитектите и Камарата на строителите, плана за откриване на такова образователно заведение точно в града, прочут със своите майстори строители. Ако концепцията бъде осъществена, това ще бъде единствена по рода си школа освен в района, само че и в цялата страна.
" Ако това се случи, ще бъдем на това равнище, на което сме били преди години - разяснява по този мотив проф. Минеков. - Не го споделям с носталгия към предишното, само че въпреки всичко имаше опция да се образоват експерти, майстори, занаятчии. И би трябвало да се случи, тъй като в този момент имаме невероятни архитекти, изключителни инженери, само че майстори нямаме " - сподели проф. Минеков.
Той изрази ангажираност и по мъчителната тематика с финансирането на музеите, галериите, библиотеките, читалищата.
" Отпуснахме към този момент средства - и за музея, и за теренна археология. Освен това ние се срещаме към този момент постоянно с сътрудниците още от 2 август, когато се върнах на тази работа. Нещата в действителност са неприятни и те са прави, че напущат - сега получават хонорари, доста по-ниски от тези в учебните заведения. Има метод тези проблеми да се излекуват. И в случай че съм приел този мандат, то е, с цел да си довърша работата ".
Проф. Минеков бе в Пазарджик по покана от регионалния шеф Трендафил Величков. Гостът имаше достойнството пръв да види изложбата с произведения от сбирка " Величко Минеков ", подредена в Художествената изложба, чието разкриване следва на 11 октомври. Величко Минеков си отиде от този свят на 2 август тази година, като остави на родния Пазарджик богато завещание от скулптурни творби. По време на срещата Трендафил Величков съобщи, че скоро ще предложи улица в града ни да носи името на бележития български създател.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР