Пълна разруха. Това има под онова, което е останало от

...
Пълна разруха. Това има под онова, което е останало от
Коментари Харесай

Пълна разруха: Вижте какво има под Паметника на Съветската армия

Пълна съсипия. Това има под това, което е останало от Паметника на Съветската войска. Под него влезе кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков, който разгласява фотоси на страницата си във Фейсбук.

SafeNews разгласява поста му без редакторска интервенция:

Влязох да прегледам пространството под монумента в Княжеската градина. Има просторна зала с голям брой железобетонни колони, които подпират структурата. На много места бетонът се е изронил и корозията по арматурата работи.

Тази седмица в СОС ще се гледа отчет за интернационален конкурс с хрумвания за бъдещето на това място

Като цяло те са в три направления – възобновяване на парка – градина (чудесен вариант), различен монумент или някаква социална постройка. Както е известно, Фердинанд е считал да си построи там замък, само че войните са предотвратили проекта му.

Този спор би трябвало да се организира без огромно отсрочване във времето, само че също по този начин и доста, доста деликатно.

Припомняме ви, че преди няколко месеца фигурите на Паметника на руската войска бяха демонтирани

Те бяха изводени по мрачно на 23 декември. След това се озоваха навън в парцел край софийското село Лозен.

Все още няма планувано съвещание на Административния съд – София, откакто магистратите стопираха демонтажа на монумента, а регионалната администрация го апелира. И през днешния ден обаче строителното скеле към паметника остава в подготвеност.

Фигурите не са прибрани в халетата

Парчетата от трите фигури от върха на паметника – руският боец с автомат, майка с дете и български служащ, са разпръснати зад това хале. Всички те са маркирани, някои са увити в найлон. Всяка една от частите тежи до 5 тона.

Достъпът до парцела в местността Джудин Азмак е неразрешен за външни лица

Жива защита пази фигурите, а договорът за това е подписан за 9 месеца. Сега на ход е Върховният административният съд, откакто на 19 декември долната инстанция спря дейностите по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури, само че чак откакто тези на върха към този момент бяха свалени. Сред претекстовете на магистратите беше това, че липсва административен акт. Областната администрация апелира. Засега няма планувано съвещание.

„ Старите каузи тук, за предходното решение на Общинския съвет от 90-те години за демонтажа, продължиха с години. Аз съм проучвал някои от тези каузи, гледал съм документите, тези каузи в България по принцип вървят доста постепенно. Съдът гледа процедурата, съдът не може да качва или поставя монументи. Съдът би трябвало да се произнесе по дадената процедура, само че, вижте, процедурата може да се създава до безконечност “, сподели историкът доцент Тодор Чобанов, някогашен.-зам кмет по културата на София.

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР