Палестинците се тълпят по плажовете на Газа, за да се сбогуват с лятната си ваканция

...
Град Газа – Докато лятната ваканция наближаваше края си в
Коментари Харесай

Град Газа – Докато лятната ваканция наближаваше края си в петък, хиляди хора се насочиха към плажовете по крайбрежието на Газа Стрип, получавам един последен следобед на крайбрежна наслада преди началото на новата учебна година.

Брегът на Газа е единственото спасение за хората, живеещи там, особено през това лято, което отбеляза рязко покачване на температурите, което направи условията на живот още по-непоносими за хората, които вече живеят под задушаваща израелска блокада.

Много семейства си носят собствени чадъри и седалки, някои пристигат по-рано, за да намерят най-добрите места, където могат да наблюдават децата, които се хвърлят навътре и извън вълните, по-младите се кикотят и бягат от малките вълни, плискащи се в краката им .

Други семейства наемат своите чадъри и столове от предприемчиви хора, които тичат нагоре-надолу в техните редици с имоти.

Инфраструктурата на анклава сериозно се е влошила през годините на обсада, което е довело до дълги прекъсвания на електрозахранването, което прави оставането вкъщи прекомерно предложение. Така че хората се отправят към плажовете, за да извлекат най-доброто от нещата.

„Морето е единственото ни убежище в Газа“, каза Ум Халил Абу ал-Хайр, 43-годишна майка на шест деца.

„По време на лятната ваканция часовете с прекъсване на тока се увеличиха непоносимо, съвпадайки с острата гореща вълна, която удари света, и морето беше единствената ни дестинация.“

Ум Халил посети плажа със семейството си, изтъквайки, че това е бил лесен и евтин ден навън, защото можели да отидат на безплатния обществен плаж и да избегнат платените плажове.

Някои семейства отиват на платени плажни места, чиято цена варира от по-скъпи до номинални такси, но значителен брой просто се насочват към пясъка на обществения плаж, спестявайки пари от входната такса за други цели.

Концентрацията на хора, идващи на плажа, му придава карнавален вид, подсилен от изобилието от цветни чадъри с амбулатори и колички, продаващи плажни играчки, студени напитки и закуски, които си проправят път през тях.

Не всеки има или може да си позволи бански, така че те се гмуркат във водата с най-подходящото облекло, което могат да намерят, облекчението от жегата надделява над всичко.

Онези, които не искат непременно да плуват, могат да наемат лодка за бърза разходка или дори да скочат на камила, която ще ги отведе нагоре-надолу покрай редиците от хора, наслаждаващи се на деня.

Ямен Мохамад, на 36 години и баща на три деца, каза пред Ал Джазира, че е дошъл на плажа, за да „се сбогува с лятната ваканция“ с децата си.

„Ние живеем в Ивицата Газа [и] търсим места за забавление, за да прекараме времето си далеч от натиска на живота и икономическото влошаване и напомнянията за повтарящите се агресии на Израел срещу Ивицата.”

Сред най-горещите му желания за тази нова учебна година е да има „спокойна, без никакви войни или военни ескалации“.

Около два милиона души живеят в ивицата Газа, площ от 365 кв. км (141 кв. мили), която устоя на няколко израелски нападения през последните седем години, последното от които през май 2023 г., когато бяха убити 35 души, включително жени деца и десетки разрушени жилища.

Жителите понасят прекъсвания на тока средно по 12 часа на ден, особено в периоди на интензивно търсене, като лятото.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР