Палестинското ислямистко движение "Хамас" отбеляза 30 години от своето създаване

...
Палестинското ислямистко движение "Хамас" отбеляза 30 години от своето създаване
Коментари Харесай

Хамас на кръстопът навръх рождения си ден

Палестинското ислямистко придвижване "Хамас " означи 30 години от своето основаване с огромен протест, демонстрирайки мощ в сложен миг от историята си, съобщи Reuters.

Лидерът Исмаил Хания сподели, че Съединени американски щати и Израел са се оказали изолирани след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за израелска столица. Ислямисткото придвижване приканва за ново палестинско въстание против Израел в отговор на това признание.

"Приветстваме началото на гняв, интифада и гражданска война ", съобщи Хания в тирада пред множеството, изпълнило площад Ал Катиба в град Газа.

Решението на Тръмп предходната седмица провокира палестински митинги на Западния бряг и в линията Газа, в това число такива, които прераснаха в смъртоносни конфликти с израелските сили за сигурност. Остава неразбираемо обаче дали гневът на палестинците против Съединени американски щати ще докара до същинско въстание.



Съперничещото си с "Хамас " придвижване "Фатах " на открития на Западния бряг палестински президент Махмуд Абас се стреми да сътвори палестинска страна в земите, завзети от Израел през 1967 година, със столица Източен Ерусалим.

"Хамас " желае да сътвори ислямска страна сред река Йордан и Средиземно море, която да включва Израел.

Израел претендира за целия Ерусалим като своя столица, в това число анексираната от него източна част, където се намират значими мюсюлмански, еврейски и християнски светилища.





Днешната проява събра десетки хиляди последователи на "Хамас ", доста от които развяваха зеленото знаме на придвижването или носеха на главите си ленти на организацията.

Маскирани бойци маршируваха зад политическите чиновници на придвижването на издигната сцена. Като декор служеше голям афиш, показващ ерусалимската джамия Купол на скалата и войник на "Хамас " с палестинско знаме и автомат. Надпис на британски и арабски език гласеше "Ерусалим е столицата на Палестина ".

Годишнината се отбелязва в мъчно време за "Хамас ". Десет години откакто завладя линията Газа със мощ, придвижването е насила да търси помиряване с "Фатах ".

През октомври "Хамас " и "Фатах " реализираха с египетско ходатайство съглашение, предвиждащо ислямисткото придвижване да съобщи контрола върху пропускателните пунктове в Газа, само че напредъкът е възпрепятстван от разлики във връзка със събирането на приходите.



"Хамас " упреква за компликациите в Газа израелско-египетската гранична обсада, неналичието на поддръжка от арабските и мюсюлманските страни и хипотетичните опити на Абас да подкопае придвижването.
Ивицата Газа страда от 43-процентова безработица и все по-сериозни спирания на електричеството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР