Палестинският министър-председател Рами Хамдала по време на заседанието в ивицата

...
Палестинският министър-председател Рами Хамдала по време на заседанието в ивицата
Коментари Харесай

Палестинското правителство проведе заседание в Газа за пръв път от 2014 г.


Палестинският министър-председател Рами Хамдала по време на съвещанието в линията Газа. ЕПА/БГНЕС

Палестинският министър-председател Рами Хамдала събра държавното управление си в линията Газа за пръв път от 2014 година Очаква се с това интернационално приетата Палестинска самостоятелна власт още веднъж да поеме ръководството на територията, следена от придвижването Хамас, съобщи Франс прес.

" Тук сме, с цел да обърнем страницата на разцеплението и да върнем националния план към същинската му цел - основаването на (палестинска) страна ", съобщи Хамдала пред министрите си, събрани на фона на портретите на историческия водач Ясер Арафат и на президента на Палестинската самостоятелна власт Махмуд Абас.

Въпреки скептицизма, подбуден от неуспеха на предходните опити за доближаване, това министерско заседание, състояло се при засилена военна защита, и самото идване на Хамдала през вчерашния ден в Газа е важен прогрес в напъните на палестинските групировки да преодолеят десетилетните си разрушителни битки.

Посещението на Хамдала цели да приготви почвата за последователно предаване на пълномощията в Газа - най-малкото в гражданската сфера, от Хамас на Палестинската самостоятелна власт.

Движението Хамас, считано за терористична организация от Израел, Съединени американски щати и Европейски Съюз и подценявано от някои арабски страни, през 2007 година измести Палестинската самостоятелна власт от Газа с цената на съвсем революция с Фатах, огромния си противник, който господства във краткотрайната автономност, основана със споразуменията от Осло и представляваща първообраз на бъдеща самостоятелна палестинска страна.

Оттогава Палестинската самостоятелна власт работи лимитирано - само на Западния бряг, окупираната от Израел към този момент 50 години палестинска територия на няколко десетки километра от Газа.

Смята се, че палестинските различия са измежду главните спънки за споразумяване на израелско-палестинския спор и една от аргументите за бедствията, сполетели двата милиона поданици на Газа - войни, израелска и египетска обсада, дефицит на вода и електричество, безработица.

Палестинското държавно управление заседава в Газа за финален път в края на 2014 година, след следващата разрушителна война - към този момент третата на тази територия с присъединяване на Израел, Хамас и техни съдружници от 2008 година насам.

Тогавашното така наречен държавно управление на националното помиряване, формирано от технократи, приети от Фатах и Хамас, бе резултат на един от безбройните опити за сдобряване отпреди войната.

С оглед мащаба на вредите палестинските водачи обявиха, че са загърбили несъгласията си. Въпреки нуждата от възобновяване на района и настояванията на интернационалната общественост, че Палестинската самостоятелна власт би трябвало да се върне в Газа, с цел да обезпечи напредък, палестинските групировки още веднъж бързо се изпокараха. Абас упрекна Хамас, че поддържа " паралелно " държавно управление на тази територия.

През септември Хамас одобри най-сетне палестинската власт да се завърне там под натиска на Египет, имайки поради дипломатическите несполуки на своя съдружник Катар и финансово стягане на гайките от страна на Абас, който спря да заплаща сметките за ток, доставян на Газа от Израел.

Тези ограничения направиха още по-труден всекидневния живот в анклава. Изстрадали, жителите на Газа чакат в този момент Абас или Хамдала да разгласят, че ги анулират.

Широко публикуван е обаче скептицизмът във връзка възможностите за триумф на нов опит за помиряване. Сред главните въпроси е дали придвижването Хамас, разполагащо с военна мощ от към 25 000 души, е готово да съобщи контрола над сигурността в ръцете на Палестинската самостоятелна власт.

Ред други парливи проблеми може да бъдат отсрочени, доколкото палестинският министър председател твърди, че целта е да бъдат облекчени жителите на Газа. Подробностите по бъдещото предаване на пълномощията се чака да бъдат разисквани тези дни в Кайро. Според някои наблюдаващи Хамас, който е в изолираност и в заплаха от обществен гърмеж, към този момент може би е по-прагматичен и няма различен избор с изключение на помиряването.

Специалният делегат на Организация на обединените нации Николай Младенов съобщи в понеделник пред Агенция Франс Прес, че е податлив на " въздържан оптимизъм ". Той означи " действителната политическа воля " от страна на Хамас и Фатах, както и досегашните старания на Египет - прилежаща страна, районна мощ и исторически състезател в Газа.

Вчера Хамдала прикани интернационалната общественост да упражни напън върху Израел за еврейската страна да облекчи блокадата на бранша.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР