Палестинският Червен полумесец заяви, че операциите му в болница Ал

...
Палестинският Червен полумесец заяви, че операциите му в болница Ал
Коментари Харесай

Байдън направи пряка връзка между Русия и Хамас. Какво знаем на 1...

Палестинският Червен полумесец съобщи, че интервенциите му в болница " Ал Кудс " в град Газа са изправени пред " непосредствена опасност ", откакто израелските военни подредиха евакуация на болничното заведение. В петък Палестинското общество на Червения полумесец разгласява " незабавен апел ", в който се споделя, че болничното заведение е " леговище за над 400 пациенти и към 12 000 разселени цивилни ", написа " The Guardian ".

Майка и щерка от Чикаго , които бяха хванати по време на нападението на Хамас против Израел на 7 октомври и държани като заложници в Газа, б яха освободени , откакто Катар посредничи в договарянията с войнстващата формация. 17-годишната Натали Раанан и майка ѝ Джудит бяха трансферирани през граничния пункт Рафах в Египет, където бяха посрещнати от израелските сили за сигурност. След това бяха отведени в израелска военна база, с цел да се съберат още веднъж с роднините си.

 

Говорителят на Хамас Абу Убайда съобщи, че заложниците са освободени в отговор на напъните на Катар за ходатайство, " по филантропични аргументи и с цел да потвърдят на американския народ и на света, че изказванията на [президента Джо] Байдън и неговата фашистка администрация са погрешни и неоснователни ".

Повечето от почти 200-те души, отвлечени в Израел от Хамас и отведени в линията Газа, са към момента живи , обявиха израелските военни в петък. Военните обявиха, че повече от 20 заложници са деца, а сред 10 и 20 са на възраст над 60 години.

Говорител на Израелските отбранителни сили съобщи, че " няма да има спиране " в напъните на страната му да унищожи Хамас, на фона на известията, че държавните управления на Съединени американски щати и Европа оказват напън върху Израел да отсрочи сухопътната си инвазия в Газа, с цел да завоюва време за тайните договаряния , които се водят, с цел да се извоюва освобождението на заложниците, държани от Хамас.

Представители на израелските служби за сигурност алармираха за готовността си да стартират сухопътна атака в Газа , която съгласно тях ще бъде доста по-всеобхватна и свирепа от всеки предходен спор с Хамас. Министърът на защитата на Израел Йоав Галант посети в четвъртък войските на границата с Газа и им сподели: " Сега виждате Газа от разстояние. Скоро ще я видите от вътрешната страна. Командата ще пристигна ".

Галант съобщи също, че откакто Израел унищожи бойната формация Хамас, военните не възнамеряват да управляват " живота в линията Газа ". Коментарите на израелския министър на защитата пред законодателите бяха първият случай, в който израелски водач разисква дълготрайните проекти на страната за Газа .

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш отлетя за Синайския полуостров в петък в опит да отвори филантропичен маршрут към Газа, като първата доставка на помощ се чака " през идващите ден-два ". Граничният пункт на границата сред Египет и Газа трябваше да бъде отворен в петък. Когато пунктът бъде отворен, израелците ще разрешат на 20 камиона с помощи да влязат в Газа в първичен ескорт според съглашението на Байдън.

В петък Джо Байдън съобщи, че съгласно него камионите с по този начин нужната филантропична помощ би трябвало да влязат в Газа " в границите на идващите 24-48 часа ". Отделно от това Риши Сунак съобщи, че граничният пункт Рафах би трябвало да бъде отворен още веднъж " неотложно ".

 

Израел бомбардира Газа рано в петък, като порази региони в южната част на страната, където палестинците бяха помолени да потърсят сигурност. Палестинците в Газа оповестиха за тежки въздушни удари в Хан Юнис в южната част на страната, а коли за спешна помощ с мъже, дами и деца се втурнаха към болничното заведение " Насър " в града, втората по величина в Газа, която към този момент беше претъпкана с пациенти и хора, търсещи леговище.

Съобщава се, че минимум 18 души са били убити при израелски въздушен удар по гръцка православна черква в Газа в четвъртък . Палестински публични лица оповестиха, че минимум 500 мюсюлмани и християни са се подслонили в църквата от израелските бомбардировки. Православната патриаршия на Йерусалим изрази своето " най-строго наказание " на удара, който съгласно нея съставлява военно закононарушение.

Палестинското министерство на опазването на здравето заяви, че 13 души, в това число пет деца, са починали след израелско нахлуване против бежанския лагер Нур Шамс на Западния бряг. По данни на палестинското министерство на опазването на здравето в Рамала, от експлоадирането на спора в линията Газа на 7 октомври на Западния бряг са убити минимум 81 палестинци от израелски бойци или заселници. Един член на израелските сили за сигурност също е бил погубен на тази територия.

Повече от 4000 палестинци са били убити от 7 октомври насам, съгласно обновената информация от ръководената от Хамас здравна работа в Газа в петък. Според него общо 4 137 души са изгубили живота си, а повече от 13 000 души са били ранени . Повече от един милион души са били разселени в Газа, като доста от тях са изпълнили заповедта на Израел да се изтеглят от северната част на затворения крайбрежен анклав.

Израел изтегля личните си общности наоколо до Газа и Ливан и разгласи проекти за евакуация на Кирят Шмона, град с над 20 000 поданици наоколо до ливанската граница.

 

В едвам второто си послание в Овалния кабинет Джо Байдън направи директна и провокативна връзка сред нахлуването на Русия в Украйна и нападението на Хамас против Израел . В петък Белият дом изиска от Конгреса близо 106 милиарда $ за финансиране на амбициозни проекти за Украйна, Израел и сигурността на американските граници, само че не предложи тактика за обезпечаване на парите от разединения Конгрес.

 

" Нападението против Израел е ехтене от близо 20-месечната война, нещастието и бруталността, нанесени на народа на Украйна. Хора, които бяха доста тежко наранени, откакто Путин стартира тоталната инвазия. Не сме не запомнили всеобщите гробове, откритите заровени тела, следите от мъчения, изнасилванията, употребявани като оръжие от руснаците, и хилядите украински деца, принудително отведени в Русия, откраднати от родителите им. Това е непоносимо. „ Хамас ” и Путин съставляват разнообразни закани, само че имат една обща линия - желаят изцяло да унищожат прилежащата народна власт ”,.

Западни публични лица показват все по-голяма угриженост по отношение на риска от районно " разпространяване " на спора сред Израел и Хамас, защото американските сили в района са подложени на многократни офанзиви с дронове, в това число в Ирак .

В петък в Бейрут се организира бдение със свещи за Исам Абдала, публицист на Ройтерс, погубен предходната седмица, до момента в който снимаше израелски ракетни офанзиви на израелско-ливанската граница.

Полицията в Лондон оповестява, че е записала 1353% нарастване на антисемитските закононарушения през този месец в съпоставяне със същия интервал на предходната година, до момента в който ислямофобските закононарушения са се нараснали със 140% след нападението на Хамас против Израел.

 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР