Палестинец, прострелян отзад от израелските сили за сигурност, видеото изглежда показва

...
Палестинец беше тежко ранен в понеделник, след като беше прострелян
Коментари Харесай

Палестинец беше тежко ранен в понеделник, след като беше прострелян в гръб от израелските сили за сигурност в окупирания Западен бряг, според очевидец и видео от мястото на инцидента.

Свидетелят каза, че мъжът е бил невъоръжен и видеото от инцидента, получено от CNN, изглежда показва, че той не е носел нищо в миговете преди силите за сигурност да открият огън.

Инцидентът е станал, когато са избухнали сблъсъци между палестинците и израелските сили в палестинския град Бейта, провинция Наблус, по време на нападение на израелските сили за издирване на „издирван заподозрян“, каза израелската гранична полиция. Служителите по сигурността издирват стрелеца, който в събота уби израелски баща и син в близката Хувара.

Според очевидец на име Султан, който говори пред CNN при условие, че е използвано само първото му име, израелски служители по сигурността под прикритие „обградиха няколко къщи по подозрителен начин“.

Когато жителите разбраха кои са те, „те се събраха, за да се изправят срещу тях и да предотвратят всякакви атаки срещу къщите“, каза свидетелят.

След това пристигнаха „голям брой“ израелски войници и започнаха да стрелят, каза той.

„Един мъж беше прострелян в крака и ние се опитахме да го спасим от средата на улицата. По време на тази спасителна операция Амид Ал Джагхун, 31-годишен мъж, дойде да ни помогне и беше прострелян в тила“, каза Султан.

Ал Джагхун "се бори между живота и смъртта" и се подлага на операция, каза той.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че простреляният мъж е в критично състояние.

Шестсекундното видео, получено от CNN от момента, в който Ал Джагхун е застрелян, изглежда показва група мъже на улица, които вдигат друг мъж на носилка.

Мъж, облечен в бяла риза – идентифициран от очевидеца като Ал Джагхун – тича надолу към мъжете, когато отеква изстрел и той пада напред. Отделно видео, получено от CNN от обратен ъгъл, показва група мъже, които го носят до близкия микробус.

Според изявление на Палестинския червен полумесец Наблус, осем души са били ранени от живи куршуми по време на сблъсъци около града, включително мъжът, видян на видеото.

Потърсени за коментар, Израелските сили за отбрана насочиха CNN към израелската гранична полиция, която каза в изявление, че силите за сигурност са били в Бейта, за да „задържат издирван заподозрян“ и по време на което „е бил предизвикан бунт, който е застрашил живота на охраната присъстващи сили.”

Граничната полиция каза, че „размирниците са хвърляли блокове и камъни по силите, които впоследствие са отговорили със средства за разпръскване на безредиците“.

„С нарастването на бунта, както и нивото на реакция от страна на силите за сигурност... включително използването на боеприпаси .22 и бойна стрелба“, се добавя в изявлението.

Полицията призна, че е имало стрелба, като каза, че „ударите са идентифицирани“ и „подробностите за инцидента се разглеждат“.

Насилието е на високо ниво от десетилетия в окупирания Западен бряг, с неотдавнашно нарастване на стрелбите срещу израелци и израелските нападения срещу палестински градове. Също в понеделник една израелска жена беше убита, а един мъж беше ранен, след като беше прострелян по време на шофиране близо до град Хеброн.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР