Палестинец е убит, когато група израелски заселници атакува град Хувара,

...
Палестинец е убит, когато група израелски заселници атакува град Хувара,
Коментари Харесай

Палестинец е убит, докато израелски заселници атакуват град Хувара на Западния бряг

Палестинец е погубен, когато група израелски заселници нападна град Хувара, на фона на повишаване на насилието на заселниците в окупирания от Израел Западен бряг.

Лабиб Думайди, 19, е бил прострелян в сърцето от израелски преселник, заяви палестинското министерство на опазването на здравето в петък.

Продължете да четете

лист от 3 itemsИзраелски заселници щурмуват комплекса на джамията Ал-Акса на петия ден от Сукот Израелският министър отхвърля етикета на Съединени американски щати за „ гнет “ след смъртоносна офанзива на заселници „ Няма пеене, няма наслада “: Как заселниците унищожиха палестинска женитба завършек на списъка

Роднини споделиха, че той е потърсил леговище на покрива на дома си, който е бил атакуван от заселници, когато преселник го е прострелял.

Израелската войска предложи друга версия, като уточни, че обвинен е бил прострелян, откакто е хвърлил тухла по транспортно средство, само че не дава детайлности за самоличността на жертвата.

„ Повече от 200 заселници се събраха в средата на Хувара след среднощ, викайки и танцувайки, някои от тях с покрити лица “, сподели палестинският гражданин Абдеррахман Дмиди пред осведомителната организация AFP.

„ Те започнаха да хвърлят камъни към някои къщи, а по-късно младежите... се пробваха да защитят домовете си, като хвърляха камъни “, добави той. Жителите споделиха, че израелските бойци са си затваряли очите за насилието.

„ Ясно е, че заселническите милиции са предпазени от бойците на окупацията “, сподели пред организация Ройтерс Thaer Qawareeq, чиновник в супермаркет, развален от заселниците в Huwara. Той добави, че това е третият път, когато заселници атакуват магазина.

Убийството на Думайди, студент от университета, се случи на фона на повишаване на насилието на заселниците против палестинците на Западния бряг, в това число случаи на принуждение от навалица, ориентирано към палестински градове и поданици, постоянно в наличието на израелски бойци. Някои от нападенията са последвали офанзиви на палестинци против израелски селища и заселници.

Атаката в петък пристигна ден откакто палестински въоръжен мъж стреля по израелска кола в Хувара. Градът се намира на път сред палестинските градове Наблус и Рамала и е заобиколен от израелски селища, които са противозаконни съгласно интернационалното право.

Палестинското министерство на външните работи назова убийството на Думайди „ непоносимо закононарушение “.

Палестинският червен полумесец заяви, че минимум 51 палестинци са били ранени по време на погребална върволица за Думайди, до момента в който израелските сили са изстреляли сълзотворен газ, патрони с гумени накрайници и бойна пукотевица.

Насилието на заселниците против палестинците се е нараснало доста през последната година, като се следят по три дневно през първите осем месеца на 2023 година, съгласно Организация на обединените нации.

Докато палестински офанзиви против поданици на еврейски селища постоянно срещат сурови контрамерки, отговорността от страна на израелските управляващи в случаите на принуждение от заселници е необичайност. Палестинците споделиха, че безнаказаността е част от умишлена акция за изтласкването им от земята им.


Самият Хувара е сцена на някои от най-забележителните скорошни случаи на принуждение от заселници: след убийството на двама израелски братя от палестинец през февруари, навалица от десни заселници вилнее из града, стреляйки с оръжия и убивайки 37-годишен мъж.

Израелският крайнодесен министър на финансите Бецалел Смотрич провокира дискусия, когато разяснява, че Хувара би трябвало да бъде „ унищожена “ няколко дни по-късно.

 

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР