Палеонтолози от Япония са описали останки на царя на динозаврите,

...
Палеонтолози от Япония са описали останки на царя на динозаврите,
Коментари Харесай

Палеонтолози откриха неизвестен досега вид динозавър

Палеонтолози от Япония са описали остатъци на " царя на динозаврите ", открити в пустиня в Узбекистан. Въз основа на находката учените от университета на Цукуба са разпознали незнаен до момента тип динозавър, оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

Древните висши хищници, живели преди към 90 милиона години, са превъзхождали даже страховитите тиранозаври и са заемали най-високата позиция в хранителната верига. Вкаменелости на " царя на динозаврите " са открити във групировката Бисект в пустинята Кизилкум.

Учените са открили, че праисторическото творение принадлежи към широкоразпространена група хищници - така наречен кархародонтозаври. Влечугото обаче е представител на незнаен до момента жанр и тип.

Авторите на проучването са го нарекли Ulughbegsaurus uzbekistanensis.

" Установихме, че тези динозаври са тежали над един звук и са достигали на дължина до 7,5-8 метра ", споделя палеонтологът Кохеи Танака.

Смята се, че Ulughbegsaurus е липсващ от Централна Азия при започване на късната креда. Причината за изгубването му към момента не е открита заради дефицита на вкаменелости от този интервал.

След като кархародонтозаврите изчезват, освободената от тях ниша на висши хищници е заета от тиранозаврите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР