Палеонтолози описаха фосила на праисторическо същество с големината на опосум,

...
Палеонтолози описаха фосила на праисторическо същество с големината на опосум,
Коментари Харесай

Древно тревопасно със странна анатомия от Мадагаскар подсказва за еволюцията на бозайниците

Палеонтолози описаха фосила на праисторическо създание с размера на опосум, само че с доста странна анатомия, живяло
преди 66 милиона години на територията на Мадагаскар, заяви Ройтерс.

Находката дава информация за еволюцията на бозайниците , въпреки и експертите да не могат да си обяснят странната му анатомия. Adalatherium hui е приличал на язовец - с дълго тяло и къса опашка.

За животните от мезозоя в южното полукълбо е известно доста по-малко, в сравнение с в северното. Фосилът е с най-пълен скелет на животно от Гондвана и е най-пълният от групата бозайници, наричани гондванатарианци, живели десетки милиони години, само че изчезнали преди 45 милиона години, без да оставят сродници.

Изследвалите го експерти от Природонаучния музей в Денвър, го назовават " вманиачен звяр " поради странните му характерности. Някои от чудатостите му евентуално се дължат на еволюцията му на остров.

Фосилът е на животно, което още не е пораснало. Задните му крайници са се раздалечавали от тялото като на влечугите, а предните са били под тялото като на бозайниците. Гръбнакът му се е огъвал встрани като на влечугите. Тялото му е било удължено, като прешлените на гърба са повече, в сравнение с който и да е различен бозайник. Силният му тил и дългите нокти на предните лапи демонстрират, че животното е копаело умело. Предните му зъби са на гризач и с тях е дъвчело корени и други растения. Друг бозайник с такива кътници не е прочут. По черепа му има повече лицеви дупки, в сравнение с при другите бозайници. Вероятно през тях са прекосявали нерви и кръвоносни съдове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР