Пълен мит е, че само високо интелигентните хора са креативни. В

...
Пълен мит е, че само високо интелигентните хора са креативни. В
Коментари Харесай

8 начина на мислене, които блокират креативността

Пълен мит е, че единствено високо интелигентните хора са изобретателни. В интерес на истината изследвания демонстрират, че щом надминеш IQ от 120, което е малко над междинното, интелигентността и творчеството към този момент изобщо не са свързани една с друга. Това значи, че даже да не си по-умен от множеството хора, към момента имаш капацитета да впрегнеш невероятни креативен сили.

Защо тогава толкоз малко хора са мощно изобретателни? Причината е, че има някои нездравословни, доста неприятни привички, които блокират мозъка и пречупват пътищата на творчеството в комплицираната система на мозъка. Както всички останали привички, те могат да бъдат отстранени, в случай че индивидът ги осъзнае и си сложи за цел да ги в профил.

Тук следват 8-те най-вредни от тях, които може би спъват работата и развиването ви:

1. Едновременното основаване и оценяване на креативен артикул.  Не можете да карате автомобил на първа скорост и да вършиме противоположен завой в същата секунда. С други думи, не трябва да се пробвате да мислите по едно и също време за две неща, за които би трябвало да се мисли по настрана и поредно, едно след друго. Ако го вършиме, повреждате и изхабявате умствените си скорости. Да твориш, значи да генерираш нови хрумвания, да визуализираш, да гледаш напред, да обмисляш благоприятни условия. Да оценяваш, значи да анализираш и преценяваш, да отдаваш присъди, да отделяш настрани концепциите и да ги сортираш в купчини в мозъка си като положителни и неприятни, потребни и безполезни. Повечето хора правят оценка прекомерно скоро и прекомерно постоянно. Следователно сътворяват по-малко, тъй като прекалено много се впускат в анализирането.

2. Синдромът да правиш единствено това, което ти споделя специалистът . Това е огромен проблем във всяко поле на занятие. Много от така наречен гурута ще ви дадат препоръките си по този въпрос. Изслушайте ги, само че помислете добре дали ще ги последвате. Някои от най-успешните хора в света са правили това, което други хора са ги съветвали да не вършат и за което им е било казвано, че в никакъв случай няма да проработи. Всеки път към триумфа е неповторим и друг.

3. Страхът от неуспеха. Никой не желае да прави неточности и да се проваля. Но в случай че прекомерно педантично се пробвате да избегнете неуспеха, ще избегнете триумфа. Съотношението постоянно е следното: с цел да увеличите равнището си на успеваемост, би трябвало да се насочите към правенето на повече неточности. С други думи, приемайте повече шансове и ще успявате по-често. Малкото страхотни хрумвания, които са ви пристигнали на разум, ще бъдат повече от задоволителна отплата за всичките ви тъпи неточности.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР