Пълен хаос цари в пловдивски училища дни преди първия звънец

...
Пълен хаос цари в пловдивски училища дни преди първия звънец
Коментари Харесай

Пълен хаос с училищни директори в Пловдив

Пълен безпорядък царува в пловдивски учебни заведения дни преди първия звънец поради пенсионирането на шефове без на тяхно място да има новоназначени с конкурс, а даже с краткотрайна заповед.

В петък ОУ Княз Александър I на практика остана без шеф и материално отговорно лице, откакто Анета Вълева излезе в пенсия.

Няма никакво пояснение от районния учебен инспекторат и врид шефката му Антоанета Пакова кой ще носи отговорност, в случай че примерно учебното заведение се възпламени, както това става с ОУ Душо Хаджидеков.

Самата Пакова е краткотрайно изпълняваща длъжността началник на РУО, сложена на поста от падналия кабинет „ Петков “ и проваления някогашен министър на образованието акад. Н. Денков.

На два пъти съдът връща на мястото му нелегално уволнения от Денков титуляр Ваня Киркова, и на два пъти я освобождава, като сега тече следващото обжалване от Денков на правосъдното решение.

През това време царува цялостен безпорядък с директорските състезания за учебни заведения в Пловдив.

Такива на практика няма, а съгласно дългогодишни педагози, тактиката на към този момент отишлия си кабинет „ Петков “ била да работи без състезания на правилото на изпълняващи краткотрайно длъжността врид-ове.

Сдаването на поста от пенсионирани шефове на краткотрайно изпълняващи до конкурс провокира напрежение в гилдията на школските шефове в Пловдивска област.

До тази обстановка в навечерието на новата образователна година се стига, откакто през лятото всеобщо бяха връчени предупреждения за пенсиониране на титуляри, доста от които дългогодишни шефове на елитни образователни заведения.

Планираните състезания за определянето на техните приемници обаче пропаднаха, откакто Върховен административен съд разгласи за противозаконна наредбата, по която трябваше да се проведат.

Въпросната разпоредба е на Продължаваме промяната с безпорядък.

Служебният министър на образованието проф. доктор Сашо Пенов е дал пълномощия на началниците на Регионалните ръководства на образованието да вземат решение какъв да е и. д. на мястото на пенсионираните ученически шефове.

Пенсионирани шефове смятат, че е било редно да останат на поста до провеждането на конкурс или пък мястото им да бъде заето от настоящи зам.-директори с административен опит.

Според тях да се дава власт на претенденти, които са имали желание да се явят на конкурс, само че не са го спечелили, е изцяло неправилно.

Обичайна процедура в системата досега бе да се вземе мнението и на титуляра кого би предложил той за правоприемник.

Пенсионирани шефове настояват, че това не е сторено. Не е ясно и по какви критерии се избира кой от претендентите за конкурс да заеме длъжността, което съгласно тях е причина за субективизъм.

Освен това подозират, че обстановката с вакуума в нормативната уредба може да се употребява за устройване  на „ комфортни “ ръководители на учебни заведения или да се позволен политически назначения, въпреки МОН да моли за изчистване на образованието от политика.

В ОУ Княз Александър I предизвестието на директорката Анета Вълева изтекло в предишния четвъртък, без да бъде показан правоприемник.

За да не остава учебното заведение на автопилот и с цел да съобщи документите, тя отишла в школото и в петък. Чак в края на деня обаче била известена кой ще е и. д.

По неофициална информация определеният не е измежду кандидатствалите за състезанието и е външен човек за учебното заведение. Все още предаването не е осъществено и на процедура образователното заведение е без шеф, който носи цялата отговорност и за личен състав, и за материална база, а и за учениците след броени дни.

В ОУ Алеко Константинов дългогодишният началник Красимир Ангелов е за последно на работа в понеделник.

Там пък врид се оказва началната учителка Марияна Найденова, която е измежду тримата претенденти за поста на състезанието, от които нито един досега не е бил на управническа позиция.

Самата тя е кандидатствала и за още две учебни заведения.

Притесненията в системата са, че този краткотраен избор няма да е за малко, както се процедираше последната година и половина освен в областта на образованието у нас.

Назначават се фрагменти без конкурс, които остават на поста до необявяващ се конкурс.

Схемата е употребена изключотелно всеобщо в икономическото министерство, ръководено от алената партийна лидерка Корнелия Нинова.

От РУО отхвърлят коментар за хаоса на този стадий и препращат към МОН.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР