Пактът между Хитлер и Сталин е ненадминат по подлост и

...
Пактът между Хитлер и Сталин е ненадминат по подлост и
Коментари Харесай

Ненадминат по подлост и цинизъм: гениалният ход на Сталин


Пактът сред Хитлер и Сталин е непостижим по измама и цинизъм. Той наподобява на блъскане сред динозаври, приключило с позорно съвкупление. И оказало се гибелно за целия свят, написа известният съветски публицист Виктор Ерофеев.

1939 година: Сталин с Рибентроп

През 1939 година е подписан така наречен Пакт Молотов-Рибентроп - договорът сред нацистка Германия и Съюз на съветските социалистически републики. Хитлер, получил по този метод картбланш за дейности, единствено седмица по-късно стартира Втората международна война. А в късната вечер на 23 август 1939, след подписването на Пакта за ненападение сред нацистка Германия и Съюз на съветските социалистически републики, Рибентроп не може да скрие насладата си. Тайният анекс към пакта, в който двете страни дефинират сферите си на въздействие в Източна Европа, дава на Хитлер опцията необезпокоявано да нападне Полша и по този начин да разшири „ виталното пространство " на Германия.

Съветският сътрудник на Рибентроп - външният министър Молотов, прочут с мрачния си и тежък темперамент, също сияе от наслада. Като конспиратор с болшевишка закваска, той до самия завършек на живота си по този начин и не признава, че е съществувал конфиденциален протокол към Пакта, подписан и от самия него.

Също толкоз благополучен наподобява и Сталин по време на вечерния банкет - с чаша шампанско в ръка той даже подвига тост за „ фюрера ". А след това води Рибентроп настрани и му дава обещание, че почтено ще извършва договореностите.
Редакцията предлага
Престъпният сговор сред Сталин и Хитлер

Благодарение на този контракт Сталин също получава опция да разшири своето „ витално пространство ", а и да отсрочи войната с Германия. Но до момента в който задачите на Хитлер са повече или по-малко явни, по-далечните проекти на Сталин, който доста скоро получава опция да завладее обилни елементи от Полша, балтийските страни, Финландия, Бесарабия и Северна Буковина, и до ден-днешен провокират разногласия измежду историците.

Пактът Молотов-Рибентроп е непостижим по своята измама и цинизъм. Той наподобява на блъскане сред динозаври, приключило с позорно съвкупление. Два политически мастодонта, които до подписването на Пакта не крият взаимната си злоба, ненадейно разтварят прегръдки един за различен и влизат в незаконен сговор, оказал се пагубен за Европа и целия свят.

На друго мнение са в средите на сталинистите - измежду тях и до през днешния ден Пактът е считан за талантлив ход на вожда. Работата е там, че оценките за Пакта Молотов-Рибентроп зависят от отношението към самата същина на руския режим. Който счита този режим за „ по-човечен " от нацисткия, неизбежно интерпретира и дейностите на Сталин по-благосклонно: подобен човек ще ви каже, че благодарение на Пакта Сталин фактически е спечелил време, дал е на „ миролюбивия " Съветски съюз пролонгация преди да стартира войната и е довел до конфликт сред Германия и западните демокрации. Което би могло да се пояснява като огромна победа за руската дипломация.

Но сталинизмът, чието двуличие няма равно на себе си, единствено носи маската на прогресивността. В реалност, както към този момент знаем, той носи гибел на милиони хора както в Съюз на съветските социалистически републики, по този начин и оттатък неговите граници.

Сталинистите, дружно с религиозните националисти, твърдят, че завладявайки територии на прилежащи страни, Сталин в действителност се опитвал да върне Русия в историческите контури на едновремешната царска Русия. С други думи: да стане „ събирач на земи " - като Иван Калита или като Путин в по-ново време.

В средата на 1930-те години Сталин възражда съветския шовинизъм, само че неговата същинска цел е доста по-мащабна: благодарение на комунистическата химера да стане държател на целия свят. Подписвайки контракта с Хитлер, той прави още една стъпка към реализирането на този проект.

Вярно е, че Чембърлейн и Даладие - водачите на Англия и Франция - също имат договорни връзки с Хитлер. По този метод те се пробват да го „ усмирят ", въпреки че след подписването на Мюнхенския контракт през 1938 година това разрешава на нацистите да завладяват Судетската област.

Карикатура във връзка Пакта сред Хитлер и Сталин

Не е никаква загадка, че преди време западните политици нямат нищо срещу Сталин и Хитлер взаимно да изтощят силите си в безпощадна война, тъй че да станат безвредни за останалите страни. Но както знаем, западните водачи се оказват прекомерно недалновидни. Ако бяха сключили боен съюз със Сталин, вероятно щяха да сковават Хитлер, който се е боял от война на два фронта. Но това не се случва, тъй като двамата диктатори намират опция да съгласуват своите дейности: Втората международна война стартира с подялбата на Полша сред Съюз на съветските социалистически републики и Германия, след което се разгръща в Западна Европа.

Ролята на така наречен Зимна война

Сталин майсторски овладява балтийските страни, а Путин в прочут смисъл последва неговия образец, превземайки Крим. Единствено Финландия не се подчинява на Сталин - по време на така наречен Зимна война Червената войска се показва плачевно. Именно по тази причина Хитлер стига до извода, че щом не е в положение да се оправи с такава дребна страна като Финландия, Съветският съюз очевидно е исполин на глинени крайници. И взема решение, че един блицкриг ще е изцяло задоволителен за завоюването на Съюз на съветските социалистически републики.

Всички знаем по какъв начин приключва всичко това. А щастливите хора, подписали през 1939 година Пакта Молотов-Рибентроп, не са и предполагали какво бъдеще ги чака. Единият от тях единствено осем години по-късно ще увисне на бесилката в Нюрнберг, а другият за няколко години ще бъде положен в пантеон, с цел да бъде след това позорно изнесен оттова.

Впрочем, в днешна Русия и до ден-днешен има милиони поклонници на Сталин, които напряко се просълзяват от неспокойствие, щом стане дума за Пакта от 1939 година.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР