Пакистански войник е убит при престрелка с екстремисти близо до границата с Афганистан, казват военните

...
Пакистанските военни казват, че войник е бил убит през нощта
Коментари Харесай

Пакистанските военни казват, че войник е бил убит през нощта при престрелка с екстремисти в северозападната част границата с Афганистан

От Associated Press, 10 септември 2023 г., 3:11 ч.

ИСЛАМАБАД -- Пакистански войник беше убит през нощта при престрелка с екстремисти в северозападната част на страната , близо до границата с Афганистан, съобщиха военните.

В изявление на военните късно в събота се казва, че престрелката е извършена в Мир Али, голям град в Северен Вазиристан, който е служил за безопасно убежище за екстремистите в продължение на десетилетия. В него се казва, че военните са издирвали терористи там.

Престрелката се състоя дни след като Пакистан затвори ключовия северозападен граничен пункт Торкхам с Афганистан, след като гранични служители от двете страни размениха огън в сряда. Същия ден при сблъсъци в северозападния район Читрал близо до границата бяха убити четирима пакистански войници и 12 бойци.

Десетки камиони, натоварени със стоки, много от които превозваха нетрайни артикули, включително зеленчуци и плодове, все още бяха наредени от двете страни на граничния пункт Торкхам в неделя в очакване на пресичането да се отвори отново.

Торкам стана свидетел на предишни сблъсъци през февруари и градът остана затворен няколко дни, след като двете страни се обвиниха взаимно, че се опитват да построят нови постове по границата.

Зиаул Хак Сархади, високопоставен служител на Обединената пакистанско-афганистанска търговско-промишлена камара, призова властите да дадат приоритет на решаването на проблема с границата, тъй като търговците могат да загубят милиони долари в нетрайни стоки, ако Torkham не бъде отворен скоро.

Пакистанските власти заявиха, че водят преговори с временното афганистанско правителство относно граничния сблъсък на Торкхам и нарастващите трансгранични атаки на екстремисти.

Служебният външен министър Джалил Абас Джилани нарече инцидента много жалък и каза, че Пакистан приема възхода на тероризма много сериозно и отговорността на Афганистан е да го спре атаки, излизащи от тяхна територия.

Пакистанските талибани, известни като Tehrik-e-Taliban Pakistan или TTP, засилиха атаките през последните месеци срещу пакистанските сили за сигурност. Те са отделна група, но съюзник на афганистанските талибани.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР