Пакетирането на главния прокурор с председателите на върховните съдилища е

...
Пакетирането на главния прокурор с председателите на върховните съдилища е
Коментари Харесай

Йонко Грозев, съдия в Страсбург: „Пакетирането“ на главния прокурор с председателите на ВКС и ВАС саботира реформата в Темида

Пакетирането ” на основния прокурор с ръководителите на висшите съдилища е целенасочена тактика, с която от години се блокира решаването на този явен проблем. Това е метод да се саботира действителната промяна в правосъдната система, която би дала някакъв позитивен резултат. Това споделя българският арбитър в Страсбург Йонко Грозев Реформата беше саботирана при последните промени в Конституцията и оценката на Венецианската комисия – оповестена преди две седмици – е безапелационна в това отношение. Много ясно беше казано, че точно това „ залепване” на прокуратура и съд е главният проблем в българската правосъдна система, от който следват редица други отрицателни последствия. От позиция на ефикасното реализиране на наказателна политика от страна на прокуратурата, в която няма механизми за отчетност, за отговорност, за следствие на основния прокурор. Но и от позиция на независимостта на съда – тъй като ръководителите на съдилищата, които имат основна роля в цялостното ръководство, не са избирани по метод, който подсигурява тяхната самостоятелност, споделя още той в изявление за De fakto.

Тези оценки, които се повтарят както в границите на наблюдението от Европейски Съюз, по този начин и в този момент от Венецианската комисия, за жалост, напълно умишлено се подценяват. И това е извънредно обезпокоително, показва той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР