Пакетът от проектозакони, които предложихме, облича в конкретни проектозакони една

...
Пакетът от проектозакони, които предложихме, облича в конкретни проектозакони една
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Механизмът за разследване на главния прокурор е ключов структурен въпрос

Пакетът от проектозакони, които предложихме, облича в съответни проектозакони една от основните промени, планувани в Националния проект за възобновяване и резистентност. Те идват да отговорят на един дълготраен систематичен проблем в българската правосъдна власт, който рефлектира и в българското общество - неналичието към сегашния миг, като настоящо право, ефикасен механизъм за следствие и търсене на наказателна отговорност от страна на основния прокурор. Това съобщи в студиото на “Още от деня” правосъдният министър Надежда Йорданова.

“Тогава, когато има подозрение, че основният прокурор е направил закононарушение, към сегашния миг няма механизъм, по който да се превери това и надлежно да бъде повдигнато и поддържано обвиняване в съда. За страдание, България през годините се е сблъсквала през годините с този проблеми. Има неоправдателно решение от Европейския съд по правата на индивида от 2009 година, което към момента е неизпълнено и има няколко несполучливи опити това да се направи. Сега е извънредно време да решим този въпрос”, безапелационна беше Йорданова.



По думите ѝ поредност от отчети на Европейска комисия и мнения на Венецианската комисия сочат този проблем, а има и нарочни рекомендации от Комитета на министрите на Съвета на Европа в тази посока.

“Така че това е фактически основен систематичен въпрос”, акцентира тя.

Според нея в процедурата по избора на углавен арбитър, който да проверява основния прокурор, има голям брой характерни елементи.

“Лицето, което ще проверява основния прокурор, ще бъде определяно от лист с наказателни съдии с сан висш касационен арбитър на служба областен арбитър и по-висока. Безпристрастността на този избор ще се подсигурява от правилото на инцидентния асортимент, по който той ще се прави - т.е. с потреблението на софтуер”, изясни правосъдния министър и добави: “Прокурорската гилдия ще бъде длъжна да назначи същото това лице като прокурор на служба във Върховната касационна прокуратура. Имаме един автоматизъм, една обвързана подготвеност от страна на прокурорската гилдия, която няма да може субективно да откаже или да не откаже да реши кой да проверява основния прокурор.”

Тя увери, че особено за софтуера, както и за останалите осведомителни системи, употребени от органите на правосъдната власт, са планувани съответни “процедурни законодателни гаранции, тъй че да не се стигне до предходните обстановки с “белия хакер”.

Какво още сподели правосъдният министър Надежда Йорданова вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР