Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China
Коментари Харесай

Китайските служители настояват за спокойствие, след като се съобщава, че страховете на Evergrande са предизвикали теглене на малки банки

Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China на CNN, който изследва какво би трябвало да знаете за възхода на страната и по какъв начин той въздейства върху света.

Страховете, че дълговите несгоди на Evergrande се популяризират в по-широката финансова промишленост, провокираха бягство от районна банка в северен Китай, оповестиха голям брой държавни медии.

Вложителите се подредиха на опашка в банката в Cangzhou, в провинция Хъбей, с цел да изтеглят парите си, съгласно фотоси и видеоклипове, публикувани онлайн тази седмица, което провокира апел за успокоение от страна на чиновници.

Полицията в Cangzhou е арестувала „ доста хора “, обвинени в разпространяване на клюки, че банката страда от финансова рецесия заради експозицията си към Evergrande, заяви Yicai, държавна медия, в сряда, цитирайки чиновник, ситуиран в банката.

Публикации в китайските обществени медии, прегледани от CNN, настояват, че Bank of Cangzhou е отпуснала заеми за милиарди юани на Evergrande, задлъжнелия заможен колос, който просрочи дълга си през 2021 година и се бори да оцелее.

Миналия месец Evergrande сподели, че нейният създател и ръководител Xu Jiayin е бил арестуван по съмнение за закононарушения, предизвиквайки опасения, че проектът за преструктуриране на компанията за милиарди долари може да е в заплаха, което може да докара до насилствена разпродажба на компанията и големи загуби за нейната кредитори.

Банката има изказване от градската администрация, сложено на входа й, което твърди обществеността, че техните депозити са в сигурност, сподели Yicai.

„ [Призоваваме] финансовите консуматори да вършат рационални преценки и да заобикалят загубата на лихви по вашите депозити заради клюки “, съгласно фотография на изказването, оповестено от медията.

Изявлението наподобява е подписано и подпечатано от държавното управление на Cangzhou в понеделник. Операциите на банката са „ постоянни “ и нейните инвеститори са предпазени от националната скица за обезпечаване на депозитите, се споделя в известието.

Не е ясно какъв брой инвеститори са взели участие в банковото бягство или какъв брой са изтеглили.

Вложители стачкуват пред клона на Китайската банкова и застрахователна регулаторна комисия в Хенан, настоявайки за връщане на парите им, откакто средствата им бяха замразени. Вложителите стачкуват пред клона на Китайската банкова и застрахователна регулаторна комисия в Хенан, като желаят парите си назад, откакто средствата им бяха замразени. От Lan Nuo Nuo през февруари

Създадена през 1998 година, Bank of Cangzhou се управлява по-голямата част от отдела на финансите на града и има клонове в цялата префектура, която се намира на към 100 благи от Пекин. Кредиторът има към 3000 чиновници и общите му активи възлизат на 246,5 милиарда юана (34 милиарда долара) в края на септември.

CNN се обърна към банката, полицията и градската администрация за коментар.

Банката споделя, че рискът от Evergrande е „ контролируем “

Бягствата от банки не са постоянно срещани в Китай, където финансовата система е строго следена от държавното управление и подкрепена от държавен заем.

Но такива произшествия се случиха при редица по-малки кредитори през последните години, защото рецесията с недвижимите парцели и следствията от пандемията Covid-19 доведоха до повишаване на неприятните задължения.

Миналата пролет хиляди инвеститори стачкуваха, откакто сметките им бяха замразени в шест селски банки в централната провинция Хенан. Седмици откакто мирните демонстрации бяха грубо потушени от локалните управляващи, управляващите на провинцията упрекнаха за абсурда финансови измами, арестуваха повече от 200 обвинени и дадоха обещание да изплатят на вложителите.

В събота Bank of Cangzhou отхвърли да има проблеми с ликвидността.

„ Данните за заеми, упоменати в „ подробния лист на банковите заеми, притежавани от Evergrande “, са съществено неточни “, сподели банката в изказване, като се базира на документ, популяризиран онлайн, за който се твърди, че демонстрира сумата пари, която разработчикът дължи на банките.

Банката сподели, че има единствено 346 милиона юана (47,4 милиона долара) неизплатени заеми към Evergrande и нейните филиали към предишния петък, добавяйки, че има „ задоволително “ земя и търговски витрини като поръчителство.

„ Цялостният риск е контролируем и няма да окаже доста въздействие върху интервенциите, ръководството и качеството на активите на банката “, се споделя в него.

Китай усилва дяловете си в огромни банки

Кризата в бранша на недвижимите парцели в Китай повлия на настроенията на фондовия пазар и стопанската система като цяло.

В сряда китайското държавно управление реши да усили дяловете си в четирите най-големи банки в страната, подхранвайки упованията, че може да усили напъните си за повишение на доверието във финансовата система.

Central Huijin Investment, част от държавния фонд на Китай, купи десетки милиони акции в Bank of China, Agricultural Bank of China, China Construction Bank и Industrial and Commercial Bank of China, съгласно обособени борсови документи, направени от банките.

Инвестиционният медиатор възнамерява в допълнение да усили дяловете си през идващите шест месеца, се споделя в документи.

Акциите на четирите банки се покачиха в четвъртък, което докара до по-широко рали в бранша. Най-добре се показа China Construction Bank, която означи растеж от 5,6% в Хонконг и 2,7% в Шанхай.

— Марта Джоу от CNN способства за репортажа.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР