Кандидатът за кмет на Приморско и дългогодишен заместник на настоящия

...
Кандидатът за кмет на Приморско и дългогодишен заместник на настоящия
Коментари Харесай

ПРЕДИЗБОРЕН СКАНДАЛ! Кандидат кмет на Приморско прибра 1 млн. лв. от бизнес с общината

Кандидатът за кмет на Приморско и дълготраен заместител на сегашния градоначалник на морското градче Димитър Германов – арх. Петко Гечев, е усвоил непозволено почти 1 млн. лева от взаимния си бизнес с Община Приморско, откри следствие. Въпреки очеизваждащият спор на ползи на Петко Гечев, дефиниран в член 52 от Закона за противопоставяне на корупцията, данните за длъжностното заграбване от нерегламентирания бизнес на Гечев в изключително огромни размери, постъпили в КПКОНПИ, към този момент месеци наред са пренебрегнати от Антикорупционната комисия.

Петко Гечев заема управителни длъжности в Община Приморско от края на 90-те години на предишния век, когато е назначен от тогавашния кмет Димитър Димитров за основен проектант на курортното градче, а след това и за шеф на Дирекция „ Устройство на територията “. Още тогава Гечев слага темелите на сполучливия си бизнес за сметка на публичния интерес – неговия татко става сътрудник на Община Приморско в основаното смесено акционерно сдружение, което държи единствения ресторант на пристанището в курортното морско градче. Според подписания контракт Гечев построява ресторанта на кея върху земя, предоставена му от Община Приморско, като собствеността се поделя поравно – 50 на 50. Идеята е общото АД да преотдава чартърен ресторанта, а постъпилите доходи да отиват за поддръжката на пристанището.

От ресторанта на пристанището на Приморско зам.-кмета на града и сегашен претендент за градоначалник Петко Гечев е ощетил с към 1 млн. лева общинската хазна, само че от КПКОНПИ към този момент втора година пренебрегват постъпващите сигнали от локални общински съветници.

Оттогава към този момент повече от 20 години в общинската хазна на Приморско постъпва ежегодишно сумата от 500 лв. – сякаш половината от наемната цена на ресторанта.

„ Схемата на Петко Гечев е елементарна, само че ефикасна – отдава чартърен ресторанта против 50 000 лв. всеки летен сезон, само че парите му се заплащат на ръка от частните наематели, като се оформят документи, съгласно които наема е алегоричен – 1000 лв.. Чрез тази врътка основния проектант на Приморско е прибирал почти 1 милион лв. за сметка на Общината “, разкрива досегашен общински консултант от Приморско.

През 2020 година, когато към пристанищната спекулация на Петко Гечев се разшумява и е пратен сигнал против него до КПКОНПИ, наемът на ресторанта въпреки всичко е вдигнат, пък въпреки и алегорично, на 5 000 лв., а в общинската хазна постъпва сумата от 2 500 лева

Според жителите на Приморско противозаконната скица на Петко Гечев с ресторанта към пристанището е главната причина за дългоотлагания ремонт на кея и разширението на пристанището. „ Ако се пристъпи към ремонтни действия, заведението би трябвало да бъде разтурено за сметка на лодкостоянките и финансовите потоци към Петко Гечев ще спрат “, настояват локалните риболовци. Неотдавна от рибарското съдружие в Приморско посрещнаха на нож Гечев, който се яви пред тях на предизборна среща, с цел да им демонстрира старите си скици за реновирането на пристанището от предните избори, само че си потегли опозорен и обруган.

С името на Петко Гечев и неговия кум – тогавашния инженер на Община Приморско и сегашен претендент за общински консултант Дамян Петков, се свързва първия и единствен в България частен кадастър. Вече от над 20 години архитектурното студио на Гечев „ А5 “ и частното геодезично сдружение „ Геопроект “ на кума му Дамян Петков изготвят всички градоустройствени ПУП-ове, квартални разработки и нужните планове, нужни за издаване на позволение за градеж на територията на Община Приморско.

„ Навремето Дамян Петков влезе като инженер в общината, с цел да постави ръка върху цялата база данни на Имотния указател и кадастралните карти и с цел да монополизира изцяло този бизнес.

Оттогава тандема Гечев – Петков е незаобиколим фактор и на процедура управлява изцяло кадастъра в Приморско. През годините и други пректантски и геодезични компании пробваха да влязат в морското градче, само че всички опити да бъде разрушен монопола върху частния кадастър на Приморско завъшиха с крах “, споделя общински консултант от морското курортно градче.

Шансовете на „ безконечния “ основен проектант и заместник-кмет на Приморско Петко Гечев да седне на кметския стол в най-западналата морска община на юг от Бургас са оскъдни, само че някои локални поданици се притесняват от слуха за всеобща покупка на гласове, който обхожда града. Още на старта на предизборната си акция заместник-кмета Гечев беше махленски, че е подарил двудневна отмора в тузарски хотел в Пампорово на 200 чиновници на общинското дружество „ Чистота и озеленяване “, с цел да завоюва благоразположеието им. Извършената инспекция за покупка на гласове от полицията в Приморско обаче не откри нарушавания, а никой от разпитваните чиновници не удостовери слуха, че на вечеря в Пампорово са им обещавани по 300 лв., с цел да гласоподават за Петко Гечев.

Несменяемият проектант на Приморско Петко Гечев (вляво) и кума му Дамян Петков са монополизирали и трансформирали в частна благосъстоятелност кадастъра в морската община.

Автор: lupa.bg

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР