оворителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованисян обяви, че

...
оворителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованисян обяви, че
Коментари Харесай

Жестока ескалация на войната в Нагорни Карабах

оворителят на арменското министерство на защитата Арцрун Ованисян разгласи, че азербайджанската войска е трансферирала нови сили в Нагорни Карабах. Нейното нахлуване продължава след яростни боеве нощес.

Президентът на непризнатата Нагорно-Карабахска република Араик Арутюнян разгласи, че отива на предната линия на сраженията, дружно със специфичните елементи.

„ По цялата линия на прикосновение се организират тежки боеве с друга активност. На артилерийски обстрел са подложени градове, в това число столицата Степанакерт, нацията и родината са застрашени... Следователно, дружно с подразделенията на спецсилите ходя на предната линия, да поема своята част от багра, тъй като на предната линия ще бъда по-полезен в сравнение с в тила”, съобщи Арутюнян.

Той добави, че в продължаващите към този момент седмица сражения азербайджанската войска е изгубила над 3 хиляди бойци. Тази информация не е доказана от самостоятелен източник.

На собствен ред министерството на защитата на Азербайджан заяви, че при настъплението са унищожени огромно количество арменска жива мощ, бойна и друга техника. Общите загуби на арменските въоръжени сили от началото на спора на 27 септември са 230 танка и друга бронетанкова техника, 250 артилерийски установки, реактивни системи за залпов огън и миномети, 38 комплекси на Противовъздушна отбрана, 10 командни пункта за ръководство и командно-наблюдателни пунктове, 7 склада за муниции, над 130 транспортни средства и един зенитно-ракетен комплекс С-300. Тази информация също не е доказана от самостоятелен източник.

Според Министерството на защитата на Армения измежду цивилното население на Степанакерт има доста ранени, а в града има опустошения, след азербайджански ракетни удари.

Армения разгласи, че ще си сътрудничи с Русия, Съединени американски щати и Франция по съглашение за преустановяване на огъня в Нагорни Карабах. От своя страна Азербайджан не отговори на апела за преустановяване на огъня, изпратен от трите страни с поддръжката на посредничеството на Организацията за сигурност и съдействие (ОССЕ).

Руският външен министър Сергей Лавров и иранският му сътрудник Мохамад Джавад Зариф разговаряха по телефона в петък и показаха угриженост по отношение на присъединяване на сирийски и либийски бойци в спора в Нагорни Карабах, заяви съветското външно министерство.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също упрекна Турция, че изпраща джихадисти от Сирия, с цел да се бият против арменците.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР