Оуен Матюс е британски журналист на свободна практика, писател и

...
Оуен Матюс е британски журналист на свободна практика, писател и
Коментари Харесай

Оуен Матюс, писател: Путин започна войната, защото му казаха, че лесно ще я спечели

Оуен Матюс е английски публицист на свободна процедура, публицист и историк. Отразявал е войната в Босна и Херцеговина, както и споровете в Афганистан и Ирак. Майката на писателя е от Харков и в книгата " Децата на Сталин: три генерации на обич и война " той споделя персоналните истории на хора от неговото семейство, живели под съветско въздействие. Последната му книга - Overreach (2022), наблюдава както предпоставките за войната в Украйна, по този начин и първите шест месеца от нейното начало. Оуен Матюс ще бъде посетител на летните " Литературни срещи " и ще взе участие в полемика на тематика " Репортажи от разломите на света ". Тя ще е на 25 юни (неделя).

Защо решихте да станете публицист на свободна процедура и за какво започнахте от Босна?

- Избрах да стана публицист незабавно откакто приключих " Оксфорд ", тъй като през 1993 година цяла Европа се променяше и желаех да бъда част от историята. Преместих се в Будапеща и станах кореспондент на свободна процедура. Гражданската война в Югославия беше в разгара си по това време и напълно естествено беше главната тематика в района, тъй че взех назаем 700 $ и бронежилетка и се насочих към обсаденото Сараево, където започнах да пиша репортажи за Sunday Express.

Как избирате тематиките на Вашите репортажи и романи, които се основават на действителни събития?

- Аз съм кореспондент, историк, а също и създател на исторически романи. Критерият за избор на истории е повече или по-малко идентичен и в трите - интересуват ме огромните рискове от действителния свят с големи последствия, които вкарват хората в мъчителни обстановки и ги принуждават да взимат сложни решения.

Първият ми разказ да вземем за пример се основава на записките на руския академик и по-късно отстъпник Андрей Сахаров и се концентрира върху времето му в общественост от учени, които основават най-мощната нуклеарна бомба в историята. Бях покорен от концепцията за група демократични, хуманни и свободомислещи хора, които по някакъв метод съумяват да държат гибелта на планетата в съзнанието си всеки ден.

В книгата си Overreach Вие навлизате в детайлности за аргументите за войната в Украйна. За тези, които не са чели книгата, можете ли да обобщите съгласно Вас аргументите за тази война?

- Непосредствената причина за войната бяха неприятната информация, неприятната преценка и параноята. Путин стартира войната, тъй като му споделиха, че елементарно ще я завоюва. Беше му казано, че огромна част - въпреки и малцинство - от украинското население ще поддържа анексиране от страна на Русия. Той смяташе, че Западът ще бъде апатичен към ориста на Украйна и няма да се намеси, както не съумя да се намеси през 2014 година след анексирането на Крим. Той сгреши доста тежко и по трите точки.

 Книгата Overreach наблюдава както предпоставките за войната в Украйна, по този начин и първите шест месеца от нейното начало
© Джеймс Хил

Книгата Overreach наблюдава както предпоставките за войната в Украйна, по този начин и първите шест месеца от нейното начало

Как ще се развие войната съгласно Вас?

- За страдание би трябвало да кажа, че макар огромната военна поддръжка, която Украйна получи от Запада, остава нереалистично за украинците да си върнат множеството територии - или даже над половината от тях - които изгубиха през 2014 година Фаталният абсурд в края на войната съгласно мен ще бъде, че Украйна няма да пожелае да подписа договорка с Русия или да обмени земя против мир, въпреки и че въпреки всичко поддръжници на Украйна желаят сраженията да приключат.

Тази обстановка ще докара до това украинците да обвинят Запада, че ги е изоставил. Ще има интервал на опити за взаимни отстъпки, последван от това, което всъщност ще бъде появяването на един замразен спор, подкрепени с гаранции за сигурност надлежно от НАТО за Украйна и от Китай за Русия.

Имало ли е миг, в който сте се страхували за живота си по време на някой от репортажите?

- Чечня през 1999 година беше доста страшна. Пътувах на страната на бунтовниците маскиран, пробвайки се да не бъда похитен от чеченците или задържан от руснаците.

Кой репортаж Ви остави най-силен отпечатък?

- Вероятно наблюдавайки американското нахлуване над Мосул през 2003 година, също по този начин съветското нахлуване над Грозни през 1999 година, както и американското нахлуване против талибаните през 2001 година

Как си представяте бъдещето в подтекста на това, че сега се води война?

- Обективно, ние живеем в най-здравословните, най-мирните и проспериращи времена от всеки народ в историята на планетата. Трябва да си го припомняме всякога, когато се изкушим да се отдадем на катастрофизъм, без значение дали поради боен спор, стопанска система или климат.

Какво да чака публиката в България по време на полемиката в границите на " Литературни срещи "?

- " Литературните срещи " са събитие от международна големина, което събира някои от водещите фигури от литературния свят в София, с цел да обсъдят най-големите политически, човешки и артистични провокации на нашето време. За мен е огромна чест да ме поканят да вземам участие.

 Войната и мирът са тематиките на летните Войната и мирът са тематиките на летните " Литературни срещи " в София (програма)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР