Отвори врати напълно обновената Художествена галерия Жорж Папазов“ в Ямбол.

...
Отвори врати напълно обновената Художествена галерия Жорж Папазов“ в Ямбол.
Коментари Харесай

Културното бижу на Ямбол: Отвори врати напълно обновената художествена галерия

Отвори порти изцяло обновената Художествена изложба „ Жорж Папазов “ в Ямбол.

Основният ремонт и модернизацията на постройката са на стойност близо 5,7 млн. лв.. От тях 4,2 млн. лв. са от оперативната стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година
 Българска телеграфна агенция
Останалите 1,5 млн. лв. са от Фонд за градско развиване - Юг. Едната от постройките на галерията се обитава в тогавашната синагога в града, която е п аметник на културата.
 Българска телеграфна агенция
Трудностите по време на траялия две години ремонт са били доста, само че са преодолени сполучливо . Това разясниха кметът на града, шефът на галерията, изпълнителят, проектантите и ръководителят на плана. 
 Българска телеграфна агенция
„ Но за нас постоянно е бил значим крайният резултат и считам, че той е налице “, сподели кметът Валентин Ревански. Художествената изложба е следващия освежен обект, който ще способства за развиването на културния туризъм в Ямбол, добави той.
 Българска телеграфна агенция
„ Имахме дни на екстаз, имахме и дни на обезсърчение “, разяснява шефът на ямболската изложба - скулпторът Петко Йорданов. По думите му от неугледния си тип преди, в този момент към този момент галерията е превърната в един актуален център за изкуство. 
 Българска телеграфна агенция
Изградена е климатична система и към този момент има подобаващи условия за предпазване на творбите на изкуството. Сградата е оборудвана и с охранителна система за опазването им от вероятно посягане. Вече е налична и за хора с двигателни усложнения, изясни Ивелина Цонева, началник на плана за модернизацията.
 Българска телеграфна агенция
По случай откриването бе подредена изложбата „ Първите “. В нея са включени 29 произведения на създатели, „ обрисували географията на изкуството освен в Ямбол, а и в България и по света “, сподели кураторът на изложбата - художникът Петър Тепсизов. Сред показаните картини са на Жорж Папазов, Джон Попов, Кирил Кръстев и други първопроходци на културния живот в града.
 Българска телеграфна агенция
Над 4000 произведения има във фонда си ямболската художествена изложба. Сред тях са творби на Жорж Папазов, Джон Попов, Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Енчо Пиронков, Златю Бояджиев, Петър Славов-Кера, Светлин Русев, Стефан Бъчваров, Стоян Венев, Васил Бараков и доста други.
 Българска телеграфна агенция
Галерията има и произведения на именити задгранични създатели - Дейвид Робъртс, Огюст Реноар, Хуан Миро, Роже Сомвил, Франциско Досамантес, Атсуо Сакацуме, Зоран Тодович - Дадо и други. Във фондовете ѝ е също скъпа колекция от 348 икони и църковна утвар, датиращи от 16-20 век , в която са показани разнообразни иконописни школи. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР