Отворени бяха офертите на двамата останали кандидата за 35 годишната

...
Отворени бяха офертите на двамата останали кандидата за 35 годишната
Коментари Харесай

Ще бъдат ли Пловдив и България част от Пътя на Коприната?

Отворени бяха офертите на двамата останали претендента за 35 годишната концесия на летище Пловдив: „ Обединение (Консорциум) сред Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест “ и "Консорциум Летище Пловдив " (с присъединяване на "Тракия икономическа зона " (ТИЗ) и автотранспортната компания ПИМК).

Хайнан

HNA Group е един от най-големите и най-агресивно разрастващите се Китайски конгломерати с 87 милиарда евро в активи и годишни доходи от към 13 милиарда евро. HNA стартира от авиационния бизнес, и последователно уголемява дейноста си с логистика и туризъм, като сега има:

-Hainan Airlines - 4-та по величина аеролиния в Китай с 700 самолета, обслужващи 120 дестинации)
-HNA Airport Group - оператор на 16 летища в Китай с 39 млн. годишен пътникопоток и 265,000 тона товари
-Swissport - летищен оператор, обработващ годишно 229 млн. пасажера и 4.1 млн. тона карго
-6-тият по величина туроператор в Китай, фокусиран върху промотиране на пътувания на китайски жители в чужбина
-една от най-големите логистични компании в света

ПИМК и ТИЗ

ПИМК имат дълготраен опит в наземния превоз. Пловдивската компания разполага с над 1200 влекача, които работят на европейския пазар, Турция, и България. За 2015 година приходите на сдружението са 347.5 млн. лева а за 2014- 279 млн. лева

"Тракия икономическа зона " (ТИЗ) е обединиение на шестте индустриални зони в региона на Пловдив. От 1995 година до момента са привлечени над 1.1 милиарда евро вложения от 120 вложителя. Съоснователите на ТИЗ са строителната компания "Сиенит холдинг " и „ КЦМ 2000 “, както и 9 общини от района. ТИЗ покрива повърхност от 1070 хектара земя, от която 325 е заета.

Параметри на офертите

С по-високи финансови параметри е офертата на „ Обединение (Консорциум) сред Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест “ – тя предлага годишно концесионно заплащане към България от 600,000 лв. закрепена част плюс 6% от всички доходи генерирани на територията на концесията. Китайският консорциум планува 155 млн лева вложения в модернизазция на летището и развиването на професионални фрагменти.

В допълнение, Хайнан поемат ангажимент за стартирането на директна линия с 3 полета на седмица от Китай до Пловдив, когато техническите параметри на пистата разрешат това. Това ще повлияе позитивно на туризма в цялата област, улеснявайки достъпа на туристите към забележителния град на Марица, както СПА курортите и ски пистите към него. Хотелиерите в дребните родопски села, в Пампорово, в Чепеларе ще посрещат посетители целогодишно. Самото наличие на Хайнан в икономическия и публичен живот на Пловдив и България ще е сериозен позитивен знак към международния бизнес и привличането им в България.

Втората оферта е на „ Консорциум Летище Пловдив “. Тя предлага 120,000 лв. закрепена такса плюс 6% от приходите на летището. Предвидената от участника инвестиция в възстановяване на съществуващи и построяването на нови уреди за периода на концесията възлиза на 128 млн. лева За авиационната компетентност, участникът е планувал да употребява съществуващата подготовка на Летище Пловдив.

Китай и Европейски Съюз

Стокообменът, който пътува със аероплан и броят пасажери сред Китай и Европейския Съюз, се усилват с към 20% годишно. Това не е едногодишен взрив, а наклонност, която се следи през последните 5 години и се чака да продължи най-малко през идващите 10 години. Тази трайна наклонност лежи в основата на китайската самодейност “One Belt, One Road”, или както е известна в България, “Новият Път на Коприната”. Тепърва стартират вложенията в Европа и към момента сме в интервала, когато се вземат решение основните точки, през които този трафик ще минава. Това безспорно ще окаже удобно икономическо развиване за тези зони от Европа.

Дали пред България и Пловдив най-накрая не стои неповторимият късмет да се нареждат като значима част от световната логистична мрежа сред Китай и Европа?
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР