Оттеглилият се от председателския пост в 44-ия парламент Димитър Главчев

...
Оттеглилият се от председателския пост в 44-ия парламент Димитър Главчев
Коментари Харесай

След оставката от председателския пост в парламента Димитър Главчев ще влезе в най-тясното ръководство на ГЕРБ

Оттеглилият се от председателския пост в 44-ия парламент Димитър Главчев ще влезе в най-тясното управление на ГЕРБ - Изпълнителната комисия на партията. Това се чака да стане на Националното заседание на ГЕРБ в неделя, оповестиха пред " Дневник " източници от партията.

Главчев подаде оставка като ръководител на 44-ото Народно заседание откакто Българска социалистическа партия разгласи, че това е изискване 80 червени депутати да вземат участие в парламентарните съвещания. Той се отдръпна в деня, в който Народното събрание щеше да гласоподава искане на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за отстраняването му с претекст, че два дни по-рано без причина е отстранил от пленарна зала водача на социалистическата партия Корнелия Нинова и аления народен представител Антон Кутев. Главчев лиши думата на Нинова, която от парламентарната естрада искаше Народното събрание да извика премиера Бойко Борисов да се изясни за репликите си, че в него има хора, забъркани в трафик на опиати и пазаруване на гласове.

Борисов обаче пристигна в деня, в който се очакваше настояването за оставка на Главчев да бъде отхвърлено, и се включи в съвещанието на председателския съвет на Народното събрание, въпреки че такава процедура няма, защото министър председателят е част от изпълнителната власт. След това съвещание Главчев разгласи, че подава оставка в името на мира.От ГЕРБ неведнъж обявиха, че решението на Главчев е персонално, а не - на Борисов.

Оставката на Главчев предхождаше съвещанието на Народното събрание, на което ръководителят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни направи послание към депутатите в навечерието на европредседателството. Според депутати настояването на ГЕРБ е било залата да бъде цялостна, т.е. и Българска социалистическа партия да вземат участие в съвещанието, и евентуално поради това се е наложило Главчев да подава оставка. След нея социалистите започнаха да изясняват, че те не са казвали, че няма да вземат участие в съвещанието с Таяни.

С вкарването му в Изпълнителната комисия на ГЕРБ Главчев един тип ще бъде обезщетен за оставката, считат депутати. Заради това обаче един от единадесетте члена на комисията би трябвало да бъде изваден. Според източници от ГЕРБ това може да бъде или някогашният вицепремиер и сегашен началник на кабинета на Борисов като министър-председател Румяна Бъчварова, или правосъдният министър Цецка Цачева. Решението било на Борисов и ще се разбере в неделя. Тогава ще стане известно какви промени ще има и в Контролната комисия на партията, която сега се оглавява от депутата Десислава Атанасова.

На Националното заседание на ГЕРБ в неделя, на което се чака да участват 1200 делегати и посетители, ще бъде избрано отново управлението на ГЕРБ. Единственият претендент за водач ще бъде Бойко Борисов, твърдят от партията и споделят, че той ще бъде избран отново с цялостно болшинство. Гласуването е очевидно, само че е закрито за медиите.

За заместници на Борисов в ГЕРБ се чака да бъдат избрани отново Цветан Цветанов и кметовете на София и Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Националното заседание на ГЕРБ би трябвало да одобри декларация, че партията в никакъв случай няма да се коалира с Българска социалистическа партия. Не е известно дали ще има такава декларация за Движение за права и свободи.

Съвещанието на ГЕРБ ще стартира с доклади на Контролната и Изпълнителната комисия на партията, които ще бъдат направени надлежно от евродепутата Емил Радев и е от зам.-председателя Цветан Цветанов. Лидерът Борисов ще приказва, откакто бъде избран отново.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР