Отстраниха успешно тумор от носа на тийнейджър в Интегралния център

...
Отстраниха успешно тумор от носа на тийнейджър в Интегралния център
Коментари Харесай

Отстраниха тумор от носа на тийнейджър в Интегралния център към УМБАЛ “Свети Георги”

Отстраниха сполучливо израстък от носа на младеж в Интегралния център към УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД - Пловдив, оповестиха от лечебното заведение. Хирургичната намеса бе осъществена от шефа на лечебното заведение и началник на Катедрата по ушно-носно-гърлени заболявания към Медицински университет Пловдив проф. доктор Карен Джамбазов.

Пациентът е на 18-годишна възраст, когато постъпва в друго лечебно заведение с недоволства от затруднено носно дишане с от време на време щедро кръвотечение. Направена му е компютърна томография, която насочва към диагнозата израстък в носната празнина. След осъществена биопсия, момчето е ориентирано към УМБАЛ „ Свети Георги “ за диагностично уточняване и хирургично лекуване.

Направени са нови по-подробни проучвания със модерна инсталация, от които се открива артериално хранене от тумора от една от най- огромните артерии в носната празнина. Хистологичният резултат удостоверява и работната клинична диагноза - ювенилен ангиофибром.

Ювенилният ангиофибром е незлокачествен израстък в региона на задните отдели на носната празнина. Засяга особена възраст - подрастващата юноша от мъжки пол, като може да бъде диагностициран и в преклонна възраст.

Характерно в протичането на болестта е едностранното затруднено носно дишане с значителни периодически кръвотечения от същата страна. Тези тумори по своята характерност няма редовно разпространяване, само че могат да имат за жалост извънредно нападателно развиване в региона на значими анатомични структури в региона на носната празнина и интракраниалното пространство, което да ги направи сложни за коренно премахване.

Тяхното кръвоснабдяване се обезпечава от клонове на външната каротидна артерия, което способства за сложността на осъществяване на оперативната намеса и провокациите, които стоят в сполучливото лекуване.

Операцията на проф. Джамбазов и неговия екип е минала сполучливо, а пациентът е изписан след къс постоперативен интервал без затруднения и изцяло възобновен.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР