Отстъпвайки, руската армия изоставя на бойното поле повече военна техника

...
Отстъпвайки, руската армия изоставя на бойното поле повече военна техника
Коментари Харесай

Танкове, БТР-и и складове със снаряди - Русия се превърна в ...

Отстъпвайки, съветската войска изоставя на бойното поле повече военна техника и въоръжение, в сравнение с която и да е западна страна е предоставила на Украйна откогато е почнала войната, оповестява американският в. " Уолстрийт джърнал ", базирайки се на аналитични данни от открити източници и военни специалисти.

Украинските войски се снабдиха с изключително доста техника през септември, при контраофанзивата за освобождение на Харковска област. Много танкове, БТР-и и бронирани машини бяха изоставени в изправно положение, други се нуждаят от нищожен ремонт и откакто той завърши, бързо се вкарват в бойни дейности. Освен това бягащите съветски войски са оставили цели хранилища със снаряди за оръдия руско произвеждане, които в украинската войска са били на изчерпване.

Цялото това въоръжение украинците ще употребяват в хода на продължаващата контраатака, което им дава предимство над съветските елементи, написа " Уолстрийт джърнал ".

" Руснаците към този момент нямат преимущество във връзка с огнева мощност ", споделя пред вестника командирът на артилерийски батальон на харковския фронт. " До началото на настъплението ние притиснахме всичките им артилерийски елементи, а по-късно се придвижихме напред толкоз бързо, че те дори нямаха време да заредят своите танкове с амуниции и гориво. Те просто бягаха и оставиха всичко ", добавя той.

И изяснява, че в този момент неговата военна част има на въоръжение с изключение на американска техника, и четири неотдавна пленени 152-мм самоходни гаубици 2С19 " Мста-С " и доста количество снаряди за тях.

По данни на аналитичния проект , след последните съветски загуби и като се вземе поради въоръжението, което съветските войски са изоставили напролет при отстъплението от Киев и североизточна Украйна,  Русия става най-големият снабдител на военна техника за украинските въоръжени сили .

По данни на Oryx, украинската войска е завладяла 460 съветски танка (западните съдружници са дали 320), 92 самоходни оръдия, 448 бойни машини за пехотата (210 от западните страни), 195 бойни бронирани машини (40 от западните страни). Изключение вършат единствено ракетните системи за залпов огън – 44 пленени от руснаците против 70 предоставени от западните страни.

От началото на войната профилираният уебсайт Oryx следи унищожената, развалена, изоставена и пленена техника.

" Уолстрийт джърнал " обръща внимание, че тази информация е била събрана от открити източници, затова действителното количество завладяна техника може да бъде и по -голямо.

Западните съдружници не доставят на Украйна танкове, само че тя получи 230 осъвременени Т-72 от Полша и няколко десетки от Чехия.

Междувременно в този момент Украйна към този момент има някои от най-съвременните съветски танкове - Т-90.

Oryx е съумял да преброи 12 единици от модификацията Т-90А.

Роб Лий, откривател от американския Институт за външна политика, през септември в Туитър акаунта си фотография на първия съветски танк Т-90М, покорен от украинските войски.



 

" Имаме толкоз доста титли, че даже не знаем какво да вършим с тях ", споделя зам.-началникът на щаба на батальона " Карпатска сеч " Руслан Андрейко.

" Ние започнахме като пехотен батальон, а в този момент внезапно станахме механизиран батальон ", добавя той.

В същото време анализаторът от Oryx Якуб Яновски отбелязва, че единствено част от съветското пленено оръжие може да бъде употребявано.

" Това, което те завладяват, съставлява комбинация от модерно съоръжение, което може да се употребява задоволително дейно, и такова, което в действителност би трябвало да се съхранява в музеи ", разяснява той.

През последните месеци обаче украинската войска съумя да се снабди с мостри на най-съвременно съветско оръжие като танкове Т-90 и бронетранспортьори БТР-82, написа " Уолстрийт джърнал

Ръководителят на Съвета по национална сигурност в Украйна Алексей Данилов описа, че най-често едрата техника се разпределя посредством командването по материално-техническото застраховане, а лекото оръжие и муниции остават при военните елементи, които са ги завладяли.

Но батальонът " Карпатска сеч ", предавайки на други подразделения самоходни артилерийски установки, е съумял да резервира за себе си танкове, за които са били открити екипажи. Сега танковете са прикрепени към батальона и постоянно се доставят с муниции и гориво.

Както заяви Би Би Си при започване на септември, от началото на войната Украйна е получила от западните страни оръжие на стойност 15 милиарда $. Най-големите снабдители са Съединени американски щати (8.79 млрд.), Полша (1.83 млрд.), Англия (1.36 млрд.) и Канада (950 млн. долара).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР