Отслужвайки меса за Палмовата неделя пред тълпата на площад Св.Петър

...
Отслужвайки меса за Палмовата неделя пред тълпата на площад Св.Петър
Коментари Харесай

Папата призова за Великденско примирие между Москва и Киев

Отслужвайки меса за Палмовата неделя пред тълпата на площад " Св.Петър " за първи път от началото на пандемията, папа Франциск сподели, че " безумието на войната " кара хората да правят " безсмислено жестоки дейности ", съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Главата на Римокатолическата черква не загатна категорично съветската инвазия в Украйна, само че от думите му излиза наяве какво е имал поради. Светият отец неведнъж е осъждал войната и страданията на почтени хора.

По време на своята проповед за Палмовата неделя папата сподели: " Когато прибягваме до принуждение... губим схващане за това за какво сме на този свят и даже правим безсмислено жестоки дейности. Виждаме това в безумието на войната, когато Христос бива разпънат наново ".

Папа Франциск изрази страдание за " несправедливата гибел " на съпрузи и синове, за бежанците, бягащи от бомбите, за лишените от бъдеще младежи, и за " бойците, изпратени да убиват техните братя и сестри ".

Светият отец употребява първата си огромна меса от началото на пандемията от ковид, с цел да призове за помирение в Украйна по време на наближаващите Великденски празници, съобщи ДПА.

" Оставете оръжията, сключете Великденско помирение ", сподели папата пред 50-хилядното голям брой от вярващи, събрали се на площада " Св.Петър " на Палмовата неделя. Католическият Великден се пада на 17 април, само че празникът ще бъде честван от православната черква на 24 април, в това число в Русия и Украйна.

" Не презареждайте оръжията и не продължавайте да се биете, не! От помирение към същински мир, с помощта на почтени договаряния, бъдете също подготвени да вършиме жертви за положителното на хората ", сподели папа Франциск и добави: " Каква победа е това да издигнеш знаме над купчина руини ".

Светият отец приканва за мир от началото на войната в Украйна. Тази седмица той ще изпрати своя кардинал, отговарящ за подаянията, Конрад Крайевски, за трети път в Украйна, с цел да съобщи на Киев кола за спешна помощ с медикаменти и здравно съоръжение.

Заради остри болки в коляното 85-годишният папа Франциск пропусна обичайна върволица от обелиска в центъра на площада към олтара на стълбите на базиликата " Св. Петър ", отбелязва Ройтерс. Вместо това той наблюдаваше, седнал до олтара, до който бе откаран от дребна кола. По-късно папата накуцваше, до момента в който произнасяше месата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР