Отслабваме ударно: Четири рецепти с карфиол, царят на есенните зеленчуци.

...
Отслабваме ударно: Четири рецепти с карфиол, царят на есенните зеленчуци.
Коментари Харесай

Отслабваме ударно: Четири рецепти с карфиол


Отслабваме стремително: Четири предписания с карфиол, царят на есенните зеленчуци. Едва през 90-те години карфиолът влиза в менюто
и към този момент не е единствено част от туршията.
Той е царят на есенните зеленчуци. За разлика от другите разновидности на зелето, които са били познати още от Античността, за карфиола се знае малко. Според обособени източници е бил отглеждан от античните египтяни. Някои откриватели считат за негова татковина остров Кипър.
У нас този артистичен и малко чудноват зеленчук
се появява при започване на предишния век. Той обаче дълго време в България е прочут единствено като съставка от туршията. Едва през 90-те години на предишния век някои по-дръзки готвачи пробваха да го показват в нова светлина, описват кулинари. И допълват, че панираният карфиол бил един от кулинарните знаци на „ победилата народна власт “ в заведенията за хранене. Тогава всичките предложили в менютата си паниран карфиол и пилешки хапки. Тези две хем непретенциозни, хем неприсъщи за социалистическия ресторант ястия носели атмосферата на една
налична посттоталитарна изтънченост.
Неговите благоприятни условия в кухнята обаче са надалеч по-големи от това да стои в сянката на туршиите. С този подарък на есента стават забележителни супи, суфлета и шницели, може да се вари, да се пече, да се панира, да се задушава и защото усетът му е, общо взето, безпристрастен, могат да се вършат разнообразни импровизации с подправки, сирена, сосове и всякакви други артикули.
А изгодите му за здравето са огромни.
Богат е на провитамин А, витамини от групата В, никотинова киселина, витамин С, К и  фолиева киселина.

Вкусен и хрупкав, карфиолът е извънредно потребна и диетична храна, която можем без скрупули да консумираме.

Карфиолът изобилства от антиоксиданти, предпазващи клетките от нездравословните свободни радикали и възпаления. Съдържанието на витамин К укрепва костите. Витамин С, съдържащ се в обилие в зеленчука, оказва помощ
за по-доброто асимилиране на желязо в кръвта.
Ако спазвате като диета, използвайте го в блат за пица или си пригответе „ подправен “ ориз.  Изборът е голям, а концепциите – вкусни, потребни и разнородни.

За да ограничите оптимално загубата на минералните и водоразтворимите съставки, е най-добре карфиолът да се подготвя на пара или в малко количество вода, която по-късно може да употребявате за супи и сосове.

Карфиолът може да реагира на метал, по тази причина избягвайте да го оставяте в железни купи, другояче рискувате да придобие кафеникав нюанс.

Необходими артикули

1 кг карфиол, 3 яйца, 1 ч.ч. брашно, сол и черен пипер

Начин на подготвяне

Начупваме карфиола на дребни късчета, след което го слагаме да поври в подсолена вода за към 2-3 мин. Отцеждаме го добре. През това време подготвяме панировката от яйцата, брашното, малко сол, чер пипер и вода, до момента в който се получи гъста кашица. Ако имаме свеж магданоз, също може да прибавим. В сгорещена лой изпържваме до златисто и сервира с чеснов сос и лимон.

Необходими артикули:
1 кг моркови
1/2 кг карфиол

100 г масло
1 ч.л. сушен босилек
1/2 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.л.
сол
5 филии самун
4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер, 1 щипка
сушен босилек, 1 щипка черен
пипер, 1 щипка сол

Начин на подготвяне

Морковите се обелват и нарязват на едри части. Карфиолът се измива и нарязва на розички. Поставят се в дълбока тенджера и се заливат с вода, едвам ги покрие. Варят се до цялостното омекване на зеленчуците, след което супата се пасира и се овкусява със сушен босилек, черен пипер и сол. Докато е още гореща и на котлона, се прибавя маслото и се бърка, до момента в който то се разтопи. За приготвянето на крутоните ще са нужни няколко филийки самун. Те се нарязват на кубчета с изострен нож. В купа се смесват олиото, аления пипер, босилек, черен пипер
и солта. С тази примес се заливат кубчетата самун, разбъркват се и се запичат в тава в гореща фурна на горен реотан, като се разбъркват от време на време, с цел да станат хрупкави от всички страни.
Супата се сервира гореща, като по избор във всяка порция се прибавя лъжица балсамов оцет. Крутоните се прибавят в супата.

Необходими артикули:

карфиол – 1 ч.ч. от 250 г
крема сирене – 60 г
сол, черен пипер – на усет
зехтин – 1 – 2 с.л.
копър – 2 стръка
зелен лук – 4 пера

Начин на подготвяне:

Това пюре е превъзходен сурогат на картофеното пюре и може да бъде добра компания на печено свинско бонфиле да вземем за пример. Карфиолът се разчупва на розички и се сварява в подсолена вода за 8-10 минути. Изважда се и се отцежда добре. Поставя се в чопър, прибавя се крема сирене, сол, черен пипер и лъжица зехтин. Смила се и се прибавят подправките на усет. Получава се гладка хомогенна примес, която сипваме в паница. Поръсва се с нарязан ситно копър, може или
магданоз и пера свеж лук. Полива се със зехтин.

Необходими артикули:


1 глава карфиол
30 г краве масло
3 яйца
100 мл прясно мляко
100 г кашкавал
2 супени лъжици галета
сол и черен пипер на усет


Начин на подготвяне:


Измиваме и накъсваме на розички карфиола, след това кипваме вода в дълбока тен-
джера. Посоляваме и варим пет минути, след което го отцеждаме. Намазваме дъното и стените на незапалим съд с маслото. Изсипваме карфиола в него и го овкусяваме със сол и черен пипер. Разбиваме яйцата с млякото и заливаме карфиола с тази примес. Посипваме галетата и слагаме ястието в загрята фурна, до момента в който се зачерви. Най-отгоре настъргваме кашкавала и запичаме до разтапянето му .

 

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР