Оцетът и неговият имитиращ продукт се различават изключително много. Натуралният

...
Оцетът и неговият имитиращ продукт се различават изключително много. Натуралният
Коментари Харесай

Четете внимателно етикета, когато купувате оцет

Оцетът и неговият имитиращ артикул се разграничават извънредно доста. Натуралният оцет има натурален генезис (естествена ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от аграрни произход). Заместителите на оцета или имитиращите артикули пък имат синтетичен генезис, създават се от петролни деривати. Те не стават за консервиране на туршии и зимнина.

Според Българската организация по сигурност на храните и Изпълнителната организация по лозата и виното, домашните туршии стават единствено, в случай че се влага естествен оцет - винен или ябълков. Имитиращите заместители са негодни да бъдат употребявани за консервиране и скапват туршиите.

Въпреки това, в магазините в страната всеобщо и безотговорно се продават синтетични оцетни заместители. Производителите им заблуждават потребителите посредством потребление на надписи и картинки на етикета, че това е същински оцет. Друга форма на илюзия за клиентите е преди всичко позициониране на рафтовете в магазините на синтетичните оцетни киселини по отношение на натуралния оцет. Двата продукта стоят един до различен на един и същи рафт, без да е обозначено, че са разнообразни.

Търговските вериги също не осведомят потребителите и не отделят имитиращите артикули от натуралните. Хората най-често протягат ръка към ментетата поради по-ниската им цена и заблуждаващата визия на етикетите. С изображения върху етикетите на туршии, зеленчуци, салати, ябълки, грозде и детски лица, както и с надписи „ винен усет “, „ винен мирис “ и „ мирис ябълка “, „ за консервиране и овкусяване “, синтетичните артикули, в които няма и грам естествена суровина, а единствено вода и Е-та, заблуждават потребителите.

Ето за какво е значимо да знаем по какъв начин да отличим натуралния артикул от синтетиката. Върху опаковката на същинския оцет в магазините би трябвало да написа „ Оцет “, с цел да сме сигурни, че купуваме точно оцет, а не реплика, направена от синтетична киселина (Е260) и вода. Друго нещо, по което можем да се ориентираме дали даден артикул е менте, е цената. Според данни на Национален статистически институт, междинната цена на синтетичните оцетни киселини на пазара е по-ниска с към 25% от тази на същинския оцет. За 100 буркана туршия, трябват почти 5 литра оцет (0,50 мл./буркан). Така, в случай че потребителят купи реплика на оцет ще спести приблизително малко над 1 лев за цялата зимнина, само че ще похаби всичките 100 буркана.



Имитациите вредят на здравето ни

Важно е да се знае и, че синтетичният оцет вреди на здравето на хората. Синтетичната оцетна киселина (Е260) допълнително от допустимите 6% може при консумация да докара до мощни химични изгаряния при контакт с лигавицата или кожата, тъй като тя е мощно токсична при високи концентрации.

В момента, след въведените промени в Закона за виното и спиртните питиета, всички артикули, които съдържат синтетична оцетна киселина към този момент се оферират под други имена, като „ кисела фалшификация “, „ кисел артикул “ и така нататък Повечето от тези артикули обаче не престават да вкарват в подвеждане потребителя с картинките на етикета си. подвеждане потребителя с картинките върху етикетите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР