Оцетът е прекрасен овкусител за множество ястия, но най-вече се

...
Оцетът е прекрасен овкусител за множество ястия, но най-вече се
Коментари Харесай

Как се прави домашен ябълков оцет?

Оцетът е прелестен овкусител за голям брой ястия, само че най-много се прибавя в салатите и в дресинга за тях. Името му идва от " прокиснало вино ", а точно защото се прави посредством по този начин нареченото оксидиране на виното от ябълки или грозде.

Домашният ябълков оцет е освен доста елементарен за подготвяне, само че и доста апетитен. Също по този начин той има много потребни свойства а точно почистващи, тонизиращи и даже хидратиращи. Изключително богат е на потребните антиоксиданти, както и редица витамини, които са значими за нашия организъм.

Как се прави домакински ябълков оцет? В идващите редове вижте повече:

- сладки ябълки - 4 кг;

- захар - 200 г;

- вода - 3.5 - 4 л.

За да се получи прекрасен домакински оцет, би трябвало наложително ябълките да са узрели добре и да са сладостен вид. Първо ги измийте и по-късно ги нарежете, като махате единствено дръжките. Средната част със семките би трябвало да остане и нея не би трябвало да я почиствате.

След това сложете нарязаните ябълки в някакъв огромен съд, като да вземем за пример можете да употребявате буркани от три литра. Залейте ги с леко топла вода, като в нея авансово сте разтвори захарта. Важно е течността да покрие ябълките, а точно към 1 пръст.

 Как се прави домакински ябълков оцет?

Ако желаете, можете да замените захарта с мед, само че това към този момент зависи единствено от вашите персонални вкусови желания. След това разбъркайте добре водата и ябълките. Покрийте буркана с марля и го оставете на ярко, само че и проветриво място в дома ви.

Така сместа би трябвало да престои към 10-тина дни, като е значимо всеки ден да разбърквате 1-2 пъти с дървена лъжица. За страдание няма по какъв начин да избягате от по този начин неприятния миг на ферментацията на ябълковия оцет, а точно от развъждането на виненки.

Като минат 10-на дни, следва да прецедите течността благодарение на марля, а след това я върнете в измития авансово буркан. Покрийте го още веднъж с марля, като е значимо да повторите тази процедура още 1 път, защото общият период за ферментация е към месец. Накрая полученият ябълков оцет се прецежда още веднъж и се разпределя в няколко стъклени бутилки, където ще се съхранява.

Както и самите виждате, няма нищо комплицирано в приготвянето на домакински ябълков оцет. Освен превъзходните му вкусови качества, той е и доста потребен, защото няма никакви нездравословни добавки в състава си. И не на последно място, домашният ябълков оцет е доста богат на ензими, които се съдържат в него в много висока централизация.

Те от своя страна са по този начин наречените катализатори за голям брой и доста значими процеси в нашето тяло. Именно по тази причина се счита, че суровите ферментирали артикули са едни от най-ценните източници на ензими за организма ни.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР