Оценка на президента за Българското европредседателство от конференция посветена на

...
Оценка на президента за Българското европредседателство от конференция посветена на
Коментари Харесай

Оценката на президента Румен Радев за Българското европредседателство

Оценка на президента за Българското европредседателство от конференция отдадена на тематиката. Според Румен Радев, държавното управление е насочило вниманието си главно към външнополитически тематики, само че е загърбило значими взривоопасни проблеми в страната, а ръководещите са употребявали председателството за политически ПР.

Стандартните за всяко европредседателство похвали не би трябвало да ни заблуждават, сподели Румен Радев. Според него положението на съюза е такова, че Брюксел може да си разреши единствено позитивни самооценки. Съгласен е, че Западните Балкани са значим приоритет, само че счита, че казусът с миграцията е откроил дълбоки разломи, сложил е на тестване полезностите и бъдещето на съюза.
Румен Радев - президент на Република България: Затова и Западните Балкани останаха приоритет за София, само че изпаднаха отвън фокуса на Обединена Европа, тъкмо поради този настоящ неин дневен ред.
Според президента страната ни не взе участие интензивно в дебата за европейска сигурност и защита.
Румен Радев - президент на Република България: България в това отношение сама стесни своя небосвод и не видя какво се случва на запад от Западните Балкани.
Отчете като пропуск, и че Дунавската тактика не откри уместно място в дневния ред на българското председателство. По думите на президента, в последните 6 месеца държавното управление се е посветило на външната политика и е загърбило значими, взривоопасни процеси вътре в страната като правосъдната промяна, образованието, опазването на здравето, непознатите вложения.
Румен Радев - президент на Република България: Европейското председателство систематично бе използвано за вътрешнополитически пи-ар и то във времена, когато митингите се множат, а властта не дава отговор. Нещо повече, европейското председателство стана оправдание за липса на отношение и за равнодушие по тези проблеми.
Радев прикани ръководещите по-бързо да се освободят от еуфорията и допустимо най-бързо, телом и духом, да се върнат в суровата българска реалност.

В отговор външният министър Екатерина Захариева цитира изследване измежду българите и мнения на европейски водачи, чиято оценка е, че България е с извънредно добра известност след председателството.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: България е посочила, че може да води европейския дневен ред и да реализира единодушие, защитавайки националните си, само че и общоевропейските си ползи. Че България и след България - мотото, добре определеното мото Европа някак си, макар оставащата разграничителна линия за миграцията, към момента извънредно мощна, наподобява доста по -обединена.
Захариева отхвърли държавното управление да е употребило председателството за ПР, безапелационна е, че никога не е загърбило работата си у нас.

 Румен Радев: Комплиментите за председателството не трябва да ни заблуждават Румен Радев: Комплиментите за председателството не трябва да ни заблуждават
По времето на първото европейско председателство на България се случиха сериозни за Европейски Съюз събития. Самото време беше сериозно. Налице са центробежни сили...
 © Българска телеграфна агенция  Президентът Радев с тежки рецензии към държавното управление след европредседателството Президентът Радев с тежки рецензии към държавното управление след европредседателството
Равносметката за българското европредседателство е тематика на конференция в София, където вземат участие президентът Румен Радев и външният министър Екатерина...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР