Оцелелите жертви на Холокоста намаляват. Вчера на 85-годишна възраст в

...
Оцелелите жертви на Холокоста намаляват. Вчера на 85-годишна възраст в
Коментари Харесай

Почина оцелялата от лагера Аушвиц Ева Кор

Оцелелите жертви на Холокоста понижават. Вчера на 85-годишна възраст в Краков умря родената в Румъния Ева Кор, заяви Дойче веле. През 1944 година е изпратена дружно със фамилията си в концентрационния лагер Аушвиц, където по-голямата част от околните ѝ са избити. Заедно със своята сестра-близначка стават жертва на известния с опитите си върху хора нацистки доктор лекар Йозеф Менгеле, оповестява Българска национална телевизия.

Двете със сестра си претърпяват страховитите опити с близнаци на Менгеле и след края на войната се връщат в Румъния. През 1950 година Ева отпътува за Израел, където среща бъдещия си брачен партньор Александър Кор – също оживял от концентрационен лагер. Двамата се преселват в Съединени американски щати.

В изгода на оживелите от медицински опити Кор основава организацията C.A.N.D.L.E., която търси оживелите от смъртоносните лабораторни опити в Аушвиц деца. Успява да открие 122 души, претърпели опитите с близнаци. Бори се да открие медицинските последици и страничните резултати от извършените в Аушвиц опити. Според Кор, единствено по този начин жертвите може да бъдат лекувани съответно.

Кор основава Смъртните лабораторни опити на децата от Аушвиц-нацист (C.A.N.D.L.E.) и е в положение да откри 122 оживели от двойните опити. Тя се бореше да открие медицинските последствия и фона на опитите в концентрационния лагер Аушвиц. Само тогава жертвите могат да бъдат съответно третирани.

Въпреки тежките си прекарвания, Кор приканва за амнистия, защото „ само прошката може да ни помогне да се излекуваме ”. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР