Върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви петдневен национален траур

...
Върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви петдневен национален траур
Коментари Харесай

Петдневен национален траур в Иран, Мохамад Мохбер ще ръководи държавата

Върховният водач на Иран Али Хаменей разгласи петдневен народен печал във връзка на гибелта на президента Ебрахим Раиси, който почина при злополука с вертолет, и удостовери, че първият вицепрезидент Мохамад Мохбер краткотрайно ще поеме управлението на изпълнителната власт на страната, съобщи Ройтерс.

Мохбер в този момент ще разполага с 50 дни, с цел да провежда избори, на които да бъде определен правоприемник на Раиси.

" Обявявам петдневен народен печал и сервирам съболезнованията си на скъпия ирански народ ", се споделя в изказване на Хаменей, оповестено от формалната иранска новинарска организация ИРНА.

"...Мохбер ще управлява изпълнителната власт и е задължен да провежда, дружно с ръководителите на правосъдната и законодателната власт, избори за нов президент в границите на най-много 50 дни ", прибавя Хаменей.

Съгласно член 131 от конституцията на Иран комисия, формирана от първия вицепрезидент, ръководителя на Народното събрание и ръководителя на правосъдната власт, би трябвало да провежда вота за нов президент, показва Ройтерс.

Мохбер, както и Раиси, е считан за непосредствен съмишленик на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. Мохбер е първи вицепрезидент от 2021 година, когато Раиси беше определен за президент.

Иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан починаха в хеликоптерна злополука в планински район в северозападната част на Иран на 19 май.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР