Оцелели по чудо при страшния пожар, връхлетял Вила Индепенденсия в

...
Оцелели по чудо при страшния пожар, връхлетял Вила Индепенденсия в
Коментари Харесай

„Димът го погълна и повече не го видях“: Разказват оцелели в огнения ад в Чили

Оцелели по знамение при страшния пожар, връхлетял Вила Индепенденсия в  Чили, се връщат при домовете си, от които са останали единствено руини. Те с смут си спомнят по какъв начин бедствието, лишило живота на над 100 души, е връхлетяло.

Луис Пара е един от оживелите по знамение при страшния пожар. Казва, че едвам е съумял да избяга дружно със брачната половинка и внуците си. Когато видял искрите, електричеството към този момент е спряло и те едвам съумяват да избягат с колата си.

Снимка: Reuters

За злощастие обаче татко му, който е бил кьорав и живеел в прилежащата къща, не е имал подобен шанс.

„ Живеех тук до татко ми, той не виждаше. Сестра ми не помни нещо вътре и се върна, за благополучие съумяха да я спасят, само че татко ми остана там. Димът го погълна и повече не го видях. Мисля, че имаше доста починали, видях телата им “, споделя Луис Пара.

Инцидентът е станал в парк с портативни къщи

Продължават да вадят тела от руините и се чака броят на починалите да нарасне доста.

Жителите на Вила Индепенденсия, което е работен квартал на крайбрежния град Виня дел Мар, си спомнят мощните ветрове и бързо движещият се огнен пъкъл, който гълтам квартала в границите на няколко минути.

Снимка: Reuters

63-годишната Жаклин Атенас се връща в дома си с дребна розова раница - единственото нещо, което е съумяла да избави, преди пожарът да доближи дома ѝ.

„ Гореше по този начин като че ли някой е хвърлил бензин върху къщите. Не разбирам какво се е случило. Имаше доста вятър и огромни огнени кълба “, изясни Жаклин Атенас.

59-годишната Ингрид Креспо споделя, че предишния петък първо е видяла пожара в далечината и по какъв начин той се движи със страшна мощ от рид на рид.

Креспо е почнала да излива вода върху покрива си, когато забелязала, към дома ѝ хвърчат искри. Тя избягала без нищо друго с изключение на облеклата на гърба си, а котката и кучето ѝ починали в пожара дружно с доста от съседите ѝ.

„ Това е най-тежката покруса, която страната ни е преживявала след земетресението през 2010 година “, сподели президентът на Чили Габриел Борик.

Той засяга труса с магнитуд 8,8, който бе последван от цунами на 27 февруари 2010 година и който лиши живота на повече от 520 души.

Борич посети наранени от пожарите региони, измежду които и Килпуе, ситуиран в покрайнините на курорта Виня дел Мар в област Валпараисо.

При удара се е запалил, а овъгленият му корпус е бил натрошен на части, които са се разпръснали

Горските служби в Чили оповестиха, че в страната бушуват 159 пожара, обхващащи общо повърхност от съвсем 28 000 хектара.

Хиляди къщи са развалени или унищожени от пламъците. От тях единствено 3000 са в района Валпараисо, който е най-тежко обиден. Само там огънят се е популяризирал на повърхност от към 11 000  хектара покрай градовете Виня дел Мар и Валпараисо.

Миналата година пожари унищожиха над 425 000 хектара в Чили, а минимум 26 души починаха тогава в огнената буря.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР