Отрицателна лихва за парите на фирми и еднолични търговци въвежда

...
Отрицателна лихва за парите на фирми и еднолични търговци въвежда
Коментари Харесай

Банка дава отрицателна лихва за пари на фирми

Отрицателна рента за парите на компании и еднолични търговци вкарва една от най-големите банки в страната. Става въпрос за суми в размер над 3 млн. лева Промяната в цената на Уникредит Булбанк влиза в действие от 12 април 2018 година Банката вкарва такса за предпазване на парични средства в размер на 0,6% на годишна база за превишението над прага от 3 млн. лева

Таксата ще се заплаща за всеки ден, в който парите на компанията по разплащателни, депозитни, особени, ликвидационни и други сметки надвишават този предел. От банката изясняват, че таксата за предпазване на пари на бизнеса се вкарва поради негативната рента на Българска народна банка по свръхрезервите на банките, която от 4 октомври 2017 година е в размер на минус 0,6%. Търсенето на заеми от бизнеса понижава и банките са цялостни с пари, които обаче им носят загуби като стоят в Българска народна банка.

Лихва от 0% по депозит след приключване на първичния му период пък вкара друга банка в България. Наскоро тя промени политиката си към клиенти с депозити. Според новите условия, за клиенти със спестявания и без разплащателна сметка, след настъпване на падежа на някои от предлаганите депозити, те ще бъдат с рента от 0%. Повечето клиенти на банките са привикнали депозитът автоматизирано да бъде подновяван след приключване на периода му и с години не вървят до банката с цел да го възобновяват. С новите условия обаче върху спестяванията им ще има нулева рента.

През януари банките демонстрираха висока интензивност при потребителските заеми. Четири банки усъвършенстваха изискванията си, а две удължиха периода на промоционалните си акции. С високата си интензивност през януари банките дават поръчка, че имат предпочитание да усъвършенстват изискванията по потребителските заеми през актуалната година. Интересното е, че част от усъвършенстваните условия се отнасят за заеми за над 5 000 лева или над 25 000 лева, което демонстрира, че банките се насочват към по-платежоспособните клиенти.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР