Отразявайки резултатите от втория тур на президентските избори в България

...
Отразявайки резултатите от втория тур на президентските избори в България
Коментари Харесай

Световните медии: Радев победи заради борбата с корупцията


Отразявайки резултатите от втория тур на президентските избори в България множеството международни медии оповестяват, че безапелационната победа на Румен Радев се дължи на поредната му политика за битка с корупцията, написа БГНЕС в обзор на печата.

Ройтерс осведоми, че българският президент Румен Радев завоюва втори мандат с огромна преднина, защото гласоподавателите в най-бедната страна в Европейския съюз поддържаха мощното му обръщение за битка с корупцията.

В материала се споделя, че „ изборите се организират на фона на необятно публикуваното неодобрение против корупцията по високите етажи на властта, което постави завършек на десетилетното ръководство на някогашния министър председател Бойко Борисов през април и докара до победа на новата антикорупционна партия на парламентарните избори предходната седмица”.

Агенция Франс Прес също дефинира Радев като „ известен герой против корупцията в най-бедната страна на Европейския съюз, спечелил безапелационна победа на изборите в неделя.

В репортаж за балотажа организацията цитира думите на спечелилия: " България излиза от задънената улица. Българите гласоподаваха за смяна, за отделяне от корупцията, от грабежа и беззаконието, за изчистване на мафията от властта ", съобщи 58-годишният водач на изтребител, откакто социологическите организации оцениха неговия дял от гласовете на 66%.

Агенция Франс Прес акцентира, че изгубилият изборите кандидат за президентския пост Анастас Герджиков е побързал да признае провалянето си, вземайки към 30% от гласовете, като в това време цитира изказванието му, че " целият държавен уред е работил за настоящия президент ".

В материала на Дойче Веле се показват антикорупционните митинги от предходната пролет, подкрепени твърдо от Румен Радев, които доведоха до рухването от власт на управлявалата повече от десетилетие страната партия ГЕРБ. Цитирано е мнението за резултатите от вота в неделя на политолога от Нов Български университет Антоний Тодоров: „ Този избор е конфликт сред две визии: меката приемливост към ендемичната корупция и твърдото опълчване на един модел на ръководство, който употребява обществената власт за частни цели ".

Анадолска организация подчертава върху рекордно ниската изборна интензивност на изборите на 21 ноември. В кореспонденцията, информираща за резултатите от вота през вчерашния ден се споделя, че „ от 6,66 милиона регистрирани гласоподаватели в България, единствено 2,5 милиона гласоподаваха, а изборната интензивност остана към 33,%. Агенцията напомня, че на първия тур за избор на парламент и президент предходната неделя от Турция са пристигнали общо 90 000 гласа, а на втория тур броят на гласовете е бил към 23 000.

В информацията за резултатите от президентските избори у нас Eвронюз акцентира, че българите са изтощени от икономическата и здравна рецесия в миг, когато страната записва най-висока смъртност от ковид в Европейски Съюз. Евронюз дефинира политическа рецесия в България като най-тежката през последните 30 години.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР