Отрасъл ВиК, както и повечето инфраструктурни сектори се развива в

...
Отрасъл ВиК, както и повечето инфраструктурни сектори се развива в
Коментари Харесай

В страната вече има 21 консолидирани ВиК оператора

Отрасъл ВиК, както и множеството инфраструктурни браншове се развива в извънреден недостиг на финансов запас. Анализът на Световната банка в Стратегията за развиване на ВиК бранша демонстрира, че в 10-годишен интервал за осъществяването й са нужни съвсем 12 милиарда лева за привеждане на инфраструктурата в цялата страна в унисон с европейските условия. Събирайки всички източници на средства за финансиране на бранша – европейски, национални и капиталовите стратегии на ВиК операторите, разликата сред благоприятни условия и потребности, дефицитът е в размер сред 8 и 9 милиарда лева Затова благодарение на банката ще бъде изработен разбор по какъв начин да създадем бранша резистентен главно от финансова позиция, какви нови принадлежности да бъдат включени за осъществяване на огромни капиталови планове и такива в дребни обитаеми места, с цел да се покрие дефицитът.

Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков пред участниците в работна среща на Асоциациите по ВиК от цялата страна в Луковит. Форумът се организира два дни и събира на обща полемика по въпросите за развиване на ВиК бранша през идващите години представители на асоциациите и регионалните шефове.

Основният проблем в обособени области е въпросът за цената на водата, акцентира министърът и добави, че мъчно може да се изясни на елементарния жител какво се включва в нея. Сред обществото битува мнението, че водата като държавна благосъстоятелност би трябвало да е безвъзмездна, само че услугата, която получават потребителите, калкулира в цената си цялостната активност на ВиК оператора по снабдяване, филтриране и отклоняване с нужното качество на питейни и отпадъчни води и средствата за създаване на нужната инфраструктура и пречиствателни уреди, изясни Нанков.

Всеки представител на който и да е ВиК оператор може да уточни най-малко 20 обекта на инфраструктурата, които се нуждаят от неотложна рехабилитация или даже напълно ново създаване. ВиК инфраструктурата в дребните обитаеми места е на повече от 40 години и се следят чести повреди, което е резултат от недалновидната политика за развиване на бранша през последните 30 години. Министър Нанков акцентира, че след 10-15 години, когато извънредно амортизираната ВиК инфраструктура стартира да дава недостатъци и ежедневни повреди, на обществото мъчно ще може да бъде обяснено за какво не са подхванати ограничения, даже и като повишение на цената на ВиК услугата.

Трябва да разберем, че секторът е на такова равнище от своето развиване, в което не бихме могли да вършим повече взаимни отстъпки и по тази причина би трябвало да поставим всички старания, с цел да установим един уравновесен и резистентен по значителност ВиК бранш в страната, съобщи още Николай Нанков.

„ В рамките на идната година се чака да стартира финансирането и осъществяването на капиталови планове на ВиК оператори по Оперативна стратегия „ Околна среда “. Амбицията ни е да стартираме с едни от най-важните, които би трябвало да бъдат изпълнени – няколко пречиствателни станции за питейни и за отпадъчни води, няколко деривации и довеждащи водопроводи, които са извънредно нужни за хората и, за благополучие, за тяхното осъществяване има планова подготвеност. Работим с ВиК операторите тези обекти да започват и даже преди кандидатстването им по оперативната стратегия да стартира тяхното възлагане. “ Това сподели от своя страна на форума заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова.

Основният въпрос, който бе подложен на форума бе обвързван с неконсолидираните ВиК оператори, които все още не могат да аплайват за европейско финансиране на капиталови планове. Крумова заяви, че в страната към този момент има 21 консолидирани оператори и следва консолидацията на още една област – Търговище. Поради неналичието на консолидация капиталовите процеси във ВиК бранша се случват доста постепенно. Затова заместник-министърът прикани общините за бързо и рационално пристъпване към консолидация. На срещата тя изясни, че има и огромни оператори, които не са съвършени и по тази причина е належащо да се работи в тясно съдействие сред Министерството на районното развиване и благоустройството, като принципал в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване, от една страна, и въпреки това – асоциациите като възложител на употребата и поддръжката на ВиК инфраструктурата. “Имаме задачата да създадем операторите все по-ориентирани към клиентите, да дават все по-добра услуга с нужното качество и на подобаваща цена “, заключи заместник-министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР