Отпускат над 2 млрд. лева за образователни програми. Това съобщиха

...
Отпускат над 2 млрд. лева за образователни програми. Това съобщиха
Коментари Харесай

Кабинетът отпуска над 2 млрд. лева за образователни програми

Отпускат над 2 милиарда лв. за просветителни стратегии. Това оповестиха от просветителното министерство.

Близо 1,9 милиарда лева ще бъдат вложени в рационализация и цифровизация на образованието, свързването му с пазара на труда и приобщаване на деца от уязвими групи към учебно заведение. Средствата са заложени в плана на Програма „ Образование “ 2021 – 2027 година, който беше утвърден от държавното управление. Програмата е главният инструмент за поддръжка на промените в просветителната система и ще има решаваща роля за превъзмогване на последствията от COVID-19.

Финансирането се обезпечава от Европейския обществен фонд плюс и държавния бюджет на България.

В програмата е заложено необятно въвеждане на цифрово просветително наличие, както и повишение на компютърните умения на педагогическите експерти, учениците и родителите. Ще се влага също за модернизиране на системата на професионалното обучение и образование. Програмата ще поддържа развиването на университетския състав във висшите учебни заведения и научните организации. Една от задачите е повишение на интереса и възстановяване на изискванията за докторски стратегии, свързани с потребностите на пазара на труда.

Ще се предизвиква равният достъп на всички деца и възпитаници до качествено и приобщаващо обучение, като акцентът се слага върху уязвимите групи.

Целта е все по-малко деца да отпадат от учебно заведение. Хора в неравностойно състояние, oт уязвими общности и непедагогически личен състав ще бъдат подкрепяни да следват във висши учебни заведения.

Одобрението на програмата разрешава на нейния ръководещ орган да я показа на Европейската комисия за публично разглеждане.

Правителството утвърди други малко над 28 млн. лв. за закупуване на познавателни книжки, учебници и образователни пособия за децата от общинските детски градини и учениците от I до VII клас за 2022 година.

Средствата ще бъдат разпределени от Министерството на образованието и науката към общините.

Размерът им за всяка община е избран въз основа на броя на децата и учениците в нея, подаден от Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО) към м. февруари 2022 година.

За първи път безвъзмездни познавателни книжки се обезпечават и за тригодишните деца в детските градини. Досега такива се купуваха за децата на възраст от 4 до 7 години. Така за идната образователна година познавателни книжки ще получат общо 205 964 деца в първа, втора, трета и четвърта група в общинските детски градини.

Безплатни учебници, образователни пособия и комплекти, както и достъп до електронно четими учебници, ще получат учениците от I до VII клас в общинските учебни заведения.

Отделно ще бъдат отпуснати средства за децата и учениците от I до VII клас в държавните и частните учебни заведения, за брайлиране на учебници и образователни комплекти за учениците с нарушено зрение от I до XII клас, както и за закупуване на образователни комплекти по специфичните образователни предмети за учениците с повреден слух.

Кабинетът отпусна и 14 575 768 лева за финансово обезпечаване на действия по Национална стратегия „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “ за 2022 година. Средствата са за погашение на компенсации за месеците януари-април 2022 година при понижаване на числеността на личния състав в просветителните институции при смяна на структурата и състава, както и при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение.

Финансирането e за сметка на плануваните по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022 година средства за осъществяване на националните стратегии за развиване на образованието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР