Отпадането на дерогацията за руски петрол приземява Авиоотряд 28“. Правителственият

...
Отпадането на дерогацията за руски петрол приземява Авиоотряд 28“. Правителственият
Коментари Харесай

Отпадането на дерогацията за руски петрол приземява „Авиоотряд 28“


Отпадането на дерогацията за съветски нефт приземява „ Авиоотряд 28 “. Правителственият авиоотряд предизвести, че може да прекрати полети ден преди да влезе в действие възбраната за прилагане на съветски нефт.
, че едвам преди ден са получили предизвестието и към този момент се въздържат от коментар.
В документа от авиоотряда алармират министъра,
че през вчерашния ден изтича договорът за доставка на гориво от “Лукойл Ейвиейшън България ”, и се оплакват, че не могат да извършват отговорностите си. Затова упорстват за дерогация за авиационното гориво и опция да продължат да доставят от “Лукойл Ейвиейшън България ”.

В писмото си до Гвоздейков от авиоотряда акцентират, че до момента са доставяли гориво по контракта с “Лукойл ” на цена от 1009.53 американски $ на звук. От авиационния оператор изпратили писма до трите лицензирани наземни оператора – “Голдеър Хендлинг България ”, “Соф кънект ” и “Суиспорт България ”,
само че получили отговор единствено от “Соф кънект ”,
които предложили цена от 3440 евро на звук и упорстват за депозит в размер на 200 000 евро.

Допълнително били извършени диалози с “Shell&MOH Aviation ”, които дали отговор, че не могат да доставят при посочените условия, а и считат да замразят активността си на българското летище. И този отговор е получен
в последния миг – на 27 февруари.
При тази фактология от авиооператора оферират три разновидността – дерогация за “Лукойл ”, спомагателни договаряния с “Shell ” за краткотраен контракт до края на юни 2024, когато сдружението стопира работа, или закупуване от “Соф кънект ” на високи цени.

Припомняме, че решението за преустановяване на вноса на съветска суровина беше гласувано от Народното събрание през декември 2023 година
Вчера бе последният ден, в който България
можеше да употребява съветски нефт за произвеждане на горива. От 1 март дерогацията дефинитивно отпада, съгласно сектора това няма да докара до скок в цените на бензиностанциите.
Очакванията са те да се задържат към сегашните стойности.
Председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев съобщи пред Нова тв, че не се чака внезапно покачване на цените на горивата след отпадането на дерогацията.
Той цитира данни, съгласно които има известно покачване
през последните седмици в границите на 2% при бензина и 3% при дизела. Това съгласно него са естествени пазарни параметри, които се дължат напълно на цената на суровия нефт.

По думите му рафинерията на „ Лукойл ” у нас към този момент работи с неруски нефт.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР