Отпада изискването за изкарване на технически паспорт на всички съществуващи

...
Отпада изискването за изкарване на технически паспорт на всички съществуващи
Коментари Харесай

Отпада изискването за изкарване на технически паспорт на всички сгради

Отпада условието за изкарване на механически паспорт на всички съществуващи здания. Документът ще се изкарва единствено при огромни поправки в постройките, които обгръщат цялата постройка, изискват строително позволение или пък засягат цялата структура на постройката.
Това се предлага в Проект на Наредба за изменение на Наредба № 5 от 2006 година за техническите паспорти на градежите, който е оповестен за 14-дневно публично разискване.
Причините за промените от Министерството на районното развиване и благоустройството обясниха с постъпили реакции на омбудсмана на Република България, на организации и жители, на народни представители във връзка изтичащия период, избран за сформиране на техническите паспорти на съществуващи градежи.
По създание планът планува механически паспорт за действителен градеж да се сформира след осъществено проучване по реда на Закона за устройство на територията единствено в две хипотези: при осъществяване на строително-монтажни работи /СМР/, които обгръщат целия градеж и за които се изисква издаване на позволение за строеж; при осъществяване на СМР, които обгръщат част от градежа, само че засягат структурата му.
Остава обаче наложително изкарването на механически паспорти за държавни и общински здания.
Според препоръчано изменение, съставянето на техническите паспорти на съществуващи градежи – обществена държавна и обществена общинска благосъстоятелност, ще се прави в период до 31.12.2032 година
Целта на изменението е да облекчи бизнеса, жителите и централните и общински администрации от в допълнение натоварване с разноски в изискванията на икономическо възобновяване след пандемията от COVID-19.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР