Отпада и представянето на бележка за платен данък при продажбата

...
Отпада и представянето на бележка за платен данък при продажбата
Коментари Харесай

Отпада данъчното облекчение за коли с катализатор

Отпада и представянето на записка за заплатен налог при продажбата на кола

Финансовото министерство предлага нова идея за установяване на налога върху транспортните средства за леките коли и товарните коли от 3,5 т. В ЗИД на Закона за локалните налози и такси е написано, че данъкът се дефинира по формула, която включва два съставния елемент: веществен и екологичен. Имущественият съставен елемент регистрира мощността и годината на автомобила, а екологичният съставен елемент регистрира екологичната категория на автомобила, респективно замърсяването, което той предизвиква. Имущественият съставен елемент е планувано да се дефинира от ставката за тази част от налога и мощността на мотора, поправени с коефициент според от годината на произвеждане на автомобила.
В закона се оферират шест диапазона на мощности на коли и надлежно минимална и оптималната стойност на границите на размера на налога за всеки от тези диапазони. Предстои сливане на диапазоните до 37 и до 55 kW в един – до 55 kW, както и включване на два нови диапазона, които ще се отнасят до най-мощните возила – над 150 kW до 245 kW в това число и над 245 kW.
Коефициентът за годината на произвеждане на автомобила е диференциран по години, като тук има известна смяна по отношение на настоящите в този момент коефициенти. Прецизирането на коефициентите има за цел стимулиране извеждането на по-стари коли от приложимост и замяната им с по-нови и по-екологични коли, поради това, че колите над 20 години са ненадеждни, изискват огромни разноски за поддръжка и предизвикват огромни замърсявания на въздуха с нездравословни излъчвания.
Екологичният съставен елемент е обвързван с екологичните характерности на автомобила и съставлява коригиращ коефициент, който отразява екологичната категория на автомобила, която е обвързвана с европейските стандарти за изгорели газове (познати още като Евро 1, 2, 3, 4, 5 и 6). Екологичният съставен елемент обезпечава облекчение за притежателите на коли, съответстващи на екологични стандарти Евро 4 и по-високи и утежнение за притежателите на коли, които не подхождат на екологична категория или подхождат на екологична категория, по-ниска от " Евро 4 ".

Законопроектът планува отпадане на облекчението за транспортни средства с настоящо катализаторно устройство и заменянето му с коефициент за екологичната категория на автомобила. Така, съгласно предлагането, ще се избегнат случаите, когато притежатели на коли показват, че имат катализатор, само че в реалност той е отхвърлен, знаейки че доказването му е мъчно.

Към сегашния миг товарните коли с механически позволена оптималната маса не повече от 3,5 т се таксуват с налог върху транспортните средства в размер от 10 до 30 лева за всеки стартират звук товароносимост. По данни на Министерство на вътрешните работи към средата на април 2018 година са регистрирани 308 260 броя товарни коли с механически позволена оптималната маса не повече от 3,5 т от 3 550 марки и модели, от които над 2 000 модела имат подобаващ аналог, регистриран и облаган като лек автомобил.
Промяната цели унищожаване на неравнопоставеността сред притежателите на едни и същи модели коли, като при една част от тях категорията N1 се употребява единствено за приемане на данъчно облекчение, защото в този случай данъкът върху транспортните средства е доста по-нисък спрямо изискването, при което същият автомобил е регистриран с категория M1 и се полза като лек автомобил. Според настоящия ЗМДТ притежателите на товарни коли с механически позволена оптималната маса не повече от 3,5 т (категория N1), заплащат в пъти по-нисък налог върху транспортните средства, като икономията може да стигне над 100 пъти, което с изключение на до неравнопоставеност сред притежателите, води и до забележителна загуба за общинските бюджети и основава причина за потребление на категорията N1 единствено за отбягване на налози и обезпечаване на данъчно преимущество, се споделя в претекстовете към законопроекта.

Предложена е смяна на данъчното облекчение за мотоциклети и мотопеди до 74 kW, съответстващи на екологични категории " Евро 3 " и " Евро 4 " по този начин, че да подхожда на плануванаъа данъчна преференция съгласно коефициента за екологична категория при облагане на леки и товарни коли. Данъчното облекчение за екологична категория " Евро 3 " отпада, а за екологична категория " Евро 4 " се понижава на 20%.

Финансовото министерство е разписало и промени, свързани с облекчение на административната тежест. Едно от предложенията е при продажба на МПС да отпадне представянето на записка за заплатен налог, а нотариусите да ревизират електронно дали е данъкът е заплатен. Едва в случай че такава автоматизирана инспекция не може да бъде направена, тогава продавачът би трябвало да даде бележката за заплатен налог.
Предлага се в 7-дневен период след осъществяване на договорката по придобиване на неподвижен парцел или МПС нотариусите да уведомяват съответната община за продажбата и за платения налог.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР