отново повдигна въпроса с неспособността на държавата да гарантира сигурността

...
отново повдигна въпроса с неспособността на държавата да гарантира сигурността
Коментари Харесай

Пореден взрив. Ще търси ли още 10 години държавата руска връзка?

още веднъж повдигна въпроса с неспособността на страната да подсигурява сигурността на основни обекти за националната сигурност и да организира качествено следствие.

Взривовете в склада на “Емко “ край Карнобат стават повече от 10 години след сходен случай в различен обект на компанията край Ловнидол, за който през предходната година прокуратурата разгласи, че

От “Емко “ тогава разясниха, чеОт компанията обясниха, че при разчистването на региона е намерено взривно устройство с еластичен гърмеж и детонатор. На базата на сложна експертиза прокуратурата в Севлиево доближава до извода, че гърмежът е съзнателно провокиран. С разпореждане на вишестоящата прокуратура това умозаключение е анулирано, а делото спряно.

Сега от “Емко “ са безапелационни, че отново има човешка интервенция, с цел да се стигне до гърмежи.

“Дай Боже – да стартира и някакво следствие, което да не бъде, както в предходния случай – в продължение на 10 години да няма резултат, без значение от непознатата помощ, оказана на нашите разследващи”, надява се

До момента обаче прокуратурата не е посочила успеваемост във връзка с гърмежите във военни фабрики, които от време на време се случват у нас.

Миналата година прокуратура ненадейно разгласи, че четири гърмежа на военни хранилища в България през последните 10 години евентуално са били осъществени от офицери от съветското военно разузнаване (ГРУ). Две от детонациите са избухнали през 2015 година във ВМЗ " Сопот " и по една през 2011 година (Ловнидол) и 2020 година (Мъглиж)

Година по-късно няма ново обществено оповестено развиване по тези проблеми. В понеделник Гебрев още веднъж повдигна въпроса за какво прокуратурата мълчи, още повече че е получила непозната помощ.

В момента сигурността на сходни обекти е от още по-голямо значение на фона на съветската военна инвазия против Украйна и предишното на Гебрев, против който през 2015 година бе осъществен опит за отравяне.

Казусът е символен за работата на прокуратурата. След години безмълвие и едвам откакто самият той разгласи, че евентуално е бил токсичен с вещество, сходно на " Новичок ", бе обявено за трима обвинени от ГРУ. Впоследствие бяха публикувани и редица доказателства, от които излиза наяве, че прокуратурата е била наясно с целия случай.

Поредните гърмежи могат да се дължат на разнообразни аргументи и не би трябвало да се позволяват спекулации, като основно е държанието на проверяващите.

“Цялата българска въоръжена промишленост, както и компаниите на господин Гебрев, вземат участие косвено в поддръжка на Украйна във войната и ще бъде доста нелогично, в случай че това (б.р. взривовете) са чиста случайност. По-скоро това е сигнален сигнал… Очевидно с транспортно средство е доставен индивидът, който е нарушил периметъра. Най-логично е това да е представител на Руската федерация, само че е допустимо да е някой, който в България има проблем с господин Гебрев “, разяснява Христо Грозев от проверяващия уебсайт “ Bellingcat “, който е един от най-достоверните източници за работата на съветските секрети служби.

Всички сходни въпроси би трябвало да намерят отговор бързо, а не след 10 години, с цел да може България да отбрани ползите си и да покаже, че е сътрудник в Европейски Съюз и НАТО, на който може да му се име доверие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР