Отношенията между Пекин и Вашингтон ще стават все по-напрегнати и

...
Отношенията между Пекин и Вашингтон ще стават все по-напрегнати и
Коментари Харесай

Проф. Агов: Мощта на Китай расте, това променя уравнението на сигурността в района

„ Отношенията сред Пекин и Вашингтон ще стават все по-напрегнати и това ще дефинира Студената война на 21 век “. Това сподели пред БНР проф. Аврам Агов, експерт по историята на Азия от университета „ Лангара “ във Ванкувър. 

Най-големият международен проблем - по този начин преди седмица 97-годишният Хенри Кисинджър дефинира продължаването на ескалацията в връзките сред Съединените щати и Китай. Човекът, който сдобри Вашингтон и Пекин при започване на 70-те години, не се тормози просто от нова Студена война. 

„ Днес към нуклеарния въпрос прибавяме високотехнологичния въпрос. В полето на изкуствения разсъдък това значи партньорство с машини, които могат да развият лична преценка. За пръв път в човешката история човечеството има потенциал да се изтреби в обозримо бъдеще “. Това беше методът на Кисинджър да адресира неналичието на основна смяна в облика на Китай при новата американска администрация. Според Джо Байдън Съединените щати са в директен двубой за спечелването на 21-ви век - стопански и идеологически.

Какво обаче ще значи едно такова огромно съревнование, което разумно предизвика асоциации с времето на Желязната завеса, за места като Тайван - последният фронт при образуването на актуален Китай, към който Пекин не е спирал да предявява национални искания?

Според историка има   стратегическо съдействие сред Китай и Русия в опълчване на превъзходството на Съединени американски щати , само че това към момента не е обединен властови център. 

„ Ако определим Студената война като съревнование без потребление на военна мощ, връзките сред Вашингтон и Пекин могат да се дефинират като такава война. Но главната разлика с класическата Студена война е обвързаността на стопанските системи на Съединени американски щати и Китай, до момента в който Съединени американски щати и някогашният Съветски съюз тогава имаха независими стопански блокове “. 

По думите му към момента няма основна смяна в връзките сред Съединени американски щати и Китай

„ Като нови акценти на Байдън по отношение на Китай могат да се посочат човешките права, екологията. Вероятно Байдън ще се опита да деескалира комерсиалната война “. 

Пекин остава кротичък състезател, само че със засилваща се експанзия в някои моменти , акцентира проф. Агов в предаването „ Събота 150 “. Според него вероятността за боен спор сред Тайван и Китай е клоняща към нула. Но това може да се промени с времето. 

„ Архитектурата на Студената война се възражда в последните години, което затвърждава разграничителните граници. Обвързаността на Съединени американски щати с Тайван ще е главен риск сред Пекин и Вашингтон, само че към този момент е въздържащ фактор за военна намеса на Китай в Тайван ... Всеки сигнал на Съединени американски щати, че биха жертвали Тайван, би направил по-възможен спор. Това е терзанието на тези, които считат, че статуквото не би трябвало да се трансформира. Мощта на Китай се усилва, това трансформира уравнението на сигурността в региона . Райно или късно този дисбаланс ще сложи напън върху Съединени американски щати дали в действителност са в положение да продължат уговорката към сигурността на Тайван “. 

Проф. Агов не изключва военни задачи оттатък периметъра на Южнокитайско море

И заключи: „ Със засилващите се конкуренция, неприязън и съмнение вероятността за неверно пояснение на обстановка, непремерени дейности, могат да доведат до непредвидима ескалация “. 

Интервюто с проф. Аврам Агов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР