Отношенията между двете страни се развиват от бедуинската палатка в

...
Отношенията между двете страни се развиват от бедуинската палатка в
Коментари Харесай

Франция и Либия при Саркози: от приятелство до война

Отношенията сред двете страни се развиват от бедуинската палатка в градините на Френската република до грохота на бомбите в интервенция "Арматан ", от "приятел " до "диктатор ", налегнат от "варварска полуда ".

Преди избирането на Никола Саркози през 2007 година, френско-либийските връзки бяха белязани от голям брой търкания: френската интервенция "Манта " в поддръжка на Чад в чадско-либийската война, обвиняванията против Триполи за детонацията в аероплан ДС10 (DC10 ) на френската компания ЮТА над Нигер.

Либия на Муамар Кадафи, който господства в страната си от 1969 година, заема едно от челните места измежду страните, с които има минимум съгласие на дипломатическата сцена.

Ситуацията се трансформира последователно в края на 20 и началото на 21 век, дипломатическите връзки се затоплят с напредъка на договарянията за обезщетяване поради случая с ДС10 и с желанието на либийския водач да се сближи със Запада.

След повдигането на ембаргото на Организация на обединените нации през 2003 година, тридесетина френски компании се откриват в Либия, сред които Тотал, ЕАДС (EADS), Талес, Арева.

Президентът Жак Ширак посещава Триполи през ноември 2004 година, Никола Саркози, тогава министър на вътрешните работи, се среща с Кадафи през 2005 година

Остава едно огромно приключение по пътя към нормализацията: българските медицински сестри, арестувани в Либия поради обвиняване в заразяване на либийски деца с вируса на СПИН.

"Това беше последната спънка сред Кадафи и Запада. Там Саркози се появи в играта и сподели: Искам да бъда този, който ще върне сестрите ".
Това изяснява на Франс прес Антоан Виткин, режисьор на документалните филми "Кадафи, нашият най-хубав зложелател " и "Президентът и диктаторът: Саркози-Кадафи ".

Френският президент, преди малко определен, става един от създателите на развръзката на тази рецесия. Сестрите са освободени през юли 2007 година и напущат Либия в аероплан на френското президентство, съпроводени от Сесилия Саркози, тогавашната му брачна половинка.

Саркози отива на съд за корупция и корист с въздействие

Френските следователи изследват обвинявания, че режимът на Кадафи е дал на Саркози 50 милиона евро за кандидат-президентската му акция през 2007 година. Бившият френски държавен глава отхвърля всички обвинявания.

Синът на починалия либийски водач Сейф ал Ислам Кадафи съобщи, че е подготвен да даде на френското разследване доказателства за противозаконното финансиране на предизборната акция на Саркози.

Обвиненията против някогашния френски президент Никола Саркози са божие наказване за ролята му в подкрепяния от НАТО протест, при който беше свален и погубен либийския водач Муамар Кадафи, разяснява неговият братовчед Ахмед Гадаф Алдам.

Той съобщи пред АП, че знае за милионите евро, за които се счита, че Саркози е получил от държавното управление на либийския властнически водач. Повечето либийци, взели участие в превеждането на средствата, са в пандиза, мъртви или се притесняват да не бъдат премахнати, добави той.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР