Отношението на българите към Владимир Путин и Русия се е

...
Отношението на българите към Владимир Путин и Русия се е
Коментари Харесай

Путин рязко губи популярност сред българите заради войната в Украйна според Алфа рисърч

Отношението на българите към Владимир Путин и Русия се е трансформирало внезапно поради войната, която той води в Украйна. Това сочи изследване на „ Алфа Рисърч “, направено за Българска национална телевизия, което е направено на 4-тия ден от нашествието – 28 февруари измежду 500 души от цялата страна.

Ползващият се години наред с положителен рейтинг съветски президент е изгубил над половината от своята известност в България . Ако през интервала 2020 - 2022 година сред 55% и 58% от българите са изразявали позитивни оценки за него, при единствено 20 на 100 негативни, в този момент обстановката коренно се обръща. Позитивните отзиви понижават съвсем двойно, до 32%, а негативните нарастват до 48%. Това оповестяват от социологическата организация на 1 март.

Ескалираща експанзия, изгубените човешки животи и от двете страни, опасността за потребление на нуклеарно оръжие, са факторите, които прекатурват настройките на хората, над три четвърти от които считат нахлуването на Русия в Украйна за безпричинно.

Доскоро безусловно непознатият президент на Украйна Володимир Зеленски пък печели благосклонностите на 40% от интервюираните, 29% са с отрицателно мнение за него.

63% от запитаните правят оценка като вярна политика невижданото обединяване на европейските страни в налагането на единни наказания против Русия и помощ за Украйна. На противоположното мнение са 32 на 100.

На този декор, 55% утвърждават поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на военния министър, поради изразяваните от него „ персонални “ позиции по външната политика на страната, в прорез с общата държавна политика. 36% не са съгласни със промяната на Стефан Янев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР