Отнемането на шофьорската книжка на водач в една страна-членка да

...
Отнемането на шофьорската книжка на водач в една страна-членка да
Коментари Харесай

Предложение на ЕК: Извършваш нарушение в ЕС, отнемат ти книжката и в България

Отнемането на шофьорската брошура на лидер в една страна-членка да важи в целия Европейски съюз. Такова, обвързвана с дисквалификацията на водачите. Документът бе показан през днешния ден от еврокомисаря по превоза Адина Вълян.

Отнемането на книжката обаче ще се ползва единствено при извънредно съществени нарушавания като ръководство под въздействието на алкохол и опиати, довели до гибел.

В плана е заложено още - в случай че нарушаването е осъществено в друга страна-членка, тя ще бъде задължена да уведоми страната, издала документа за дееспособност на лидера. Тя от своя страна може да откаже да направи това при избрани условия, които не са конкретизирани към този момент, само че в противоположен случай дисквалификацията на лидера ще важи за целия Европейски Съюз.

През 2019 година са установени 14,5 млн. трансгранични нарушавания и те са останали безнаказани, показват от Европейска комисия. Уточняват, че от общия брой нарушавания на пътя в Европейски Съюз 40 на 100 са без последствия, защото няма правна основа, при която водачите да са задължени да заплащат санкциите си от чужбина.

България е на предпоследно място в статистиката на Европейски Съюз за най-вече жертви на пътя през предходната година. У нас починалите при пътно-транспортни катастрофи за 2022 година са 78 на 1 млн. поданици при междинна стойност на Европейски Съюз 46 души. След България е единствено Румъния, където жертвите са 86 на 1 млн. 

В предлагането на Европейска комисия е залегнало издаване и на цифрови свидетелства за ръководство на МПС, годно в целия Европейски Съюз. Предвижда се още и въвеждането на 2-годишен изпитателен период за младите водачи, откакто положат наложителния изпит за дееспособност.

Начинаещите водачи съставляват единствено 8% от всички водачи на коли, само че 2 от 5 съдбовни конфликта са с присъединяване на лидер или мотоциклетист на възраст под 30 години. В тази възрастова група най-често се следи безразсъдна самоувереност и новата мярка ще припомня на младежите да бъдат внимателни. Те ще могат да поставят изпит от 17-годишна възраст, само че ще стартират да ръководят леки и товарни коли с компаньон, с цел да придобият опит в шофирането, се споделя в позицията на Европейска комисия по отношение на плана на инструкция.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР