Отнемането на шофьорската книжка на границата заради неплатени пътни глоби,

...
Отнемането на шофьорската книжка на границата заради неплатени пътни глоби,
Коментари Харесай

Юристи: МВР неправилно отнема книжки на границата заради глоби

Отнемането на шофьорската брошура на границата поради неплатени пътни санкции, нарушава конституцията и правилото за свободно придвижване в Европейски Съюз. Около това мнение се сплотиха адвокати, които " Сега " потърси за коментар, откакто Министерство на вътрешните работи разгласи, че на границата ще се вършат инспекции за невръчени електронни фишове и неплатени отговорности по Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП). Това към този момент се случва на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина ", като следва и на още осем пункта.

" При прекосяването през пункта на коли техните водачи и пасажери се ревизират автоматизирано за санкции по ЗДвП. Ако се откри, че имат, се прави детайлна информация. При съществуване на невръчени документи, те се връчват, а в случай че имат неплатени отговорности, се изисква заплащането им ", изясни контрольор Иво Писанов от " Пътна полиция ". Той добави, че правото на свободно придвижване не се лимитира, хората не се връщат и могат да продължат по пътя си. Но по закон, в случай че лидер има неплатени отговорности, той няма право да кара.

Несъбраните санкции за пътни нарушавания от началото на 2016 до 27 април 2020 година възлизат на малко над 109 млн. лева  Това отговори през април вътрешният министър Младен Маринов на депутатски въпрос. Събирането им е поверено на Национална агенция за приходите.

Законът за придвижване по пътищата въвежда временното лишаване на свидетелството за ръководство като насилствена мярка, когато водачът управляваь а има наложена глоба, която не е платена в период. Мярката се ползва до заплащането ѝ. Заповед за използване на тази мярка не се издава, в случай че в период до два часа от съставянето на акта за определяне на административно нарушаване и лишаване на книжката се платят дължимите санкции. В този случай отнетите документи се връщат на лидера.

На пунктовете, където се вършат инспекциите, има ПОС-терминали, през които отговорностите могат да бъдат платени незабавно. От 2 юни до 9 юни на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " на водачи и пасажери са връчени 1928 електронни фиша на обща стойност 363 710 лв.. А през ПОС-терминалите са постъпили 12 185 лева, обобщава МВР. 

Адвокат Михаил Екимджиев разяснява пред " Сега ", че тази мярка е несъразмерна. Той подсети, че има доста случаи, в които човек не знае, че е санкциониран. Читатели на " Сега " описаха за случаи, в които платена санкция продължава да виси като дължима в регистрите на Министерство на вътрешните работи и се постанова санкционираният да показа квитанцията от заплащането си. Според Екимджиев би трябвало да е несъмнено, че системата на Министерство на вътрешните работи " знае " кои санкции са влезнали в действие . " В противоположен случай се стига до диспропорционално засягане на правото на напредване и персонален живот ", добави той и даде за образец провалени почивки или бизнес срещи. " Има капацитет за съществени правонарушения. Рискът се минимизира, в случай че системата работи с данните за влезлите в действие санкции ", сподели юристът. И въпреки всичко акцентира, че дейностите на Министерство на вътрешните работи наподобяват на " законосъобразна корист с права " и " официално извиване на ръце ".

Екимджиев позволи, че се търси и психологически резултат - хората, на които следва да пътуват за летните си отпуски, да си платят санкциите, преди да тръгнат. " Има логичност да се търси събираемост, само че не по този рекетьорски метод. За да си усъвършенстват системите за надзор, трансферират казуса върху нашите глави. Когато възникне проблем, тоталитарният инстикт на машината е да го взема решение за сметка на нашите права и улеснения, а не за сметка на усъвършенстване на тяхната система " , акцентира той.

Според Екимджиев поради тази наредба може да бъде инициирана наказателна процедура против България . Адвокат Катина Бончева напомни и решението на Съда на Европейски Съюз , което споделя, че правото на съюза не позволява използването на национална наредба, която предвижда ограничение на правото на независимост на придвижване на жител на страна членка в границите на ЕС само заради това че има към частноправно юридическо лице обвързване, което надвишава законовоопределен предел и не е обезпечено.

Евродиректива от 2004 г. свежда допустимите учредения за ограничение на придвижването на жители на Европейския съюз и техните фамилии в границите на общността единствено до съображения, свързани с публичния ред, публичната сигурност или публичното здраве. Директивата категорично не разрешава въвеждането на такива ограничавания за реализиране на стопански цели.

Преди 2011 година Законът за българските персонални документи предвиждаше, че в случай че някой има обвързване към хазната за над публичноправно обвързване над 5000 лв., за което не е предоставено поръчителство, може да получи възбрана за овакантяване на страната, както и да не му бъде публикуван паспорт за прекосяване на границата, а в случай че има - да му бъде лишен. Тази глоба заплашваше и хората от управата на компании със отговорности. Аналогични ограничения се предвиждаха и за длъжници с вземания в огромни размери от частни лица. Тези разпореждания бяха анулирани от Конституционния съд като противоречащи на главния закон и европейските правила.

Адвокат Александър Кашъмов счита, че не може да се прави директна прилика сред двата проблема, само че има върху какво да се разсъждава.  " Така че и този случай, въпреки и да не е толкоз коренен, тъй като не затваря всички благоприятни условия за овакантяване на страната, планува житейски и други проблеми. Когато приказваме за съществени човешки права, би трябвало да се следва принципът на пропорция – намесата да не е по-остра от нужното за реализиране на задачата ", обясни адвокатът.

Юристът сложи въпроса какво става с другите пътуващи в автомобила, чийто водач остане без брошура на границата. " Тези хора нямат виновност, само че биват изправени пред проблем ", изясни той. Пътуването на хората се затруднява, а една от главните хрумвания на Европейски Съюз е свободата на напредване, уточни още той. Кашъмов напомни и че конвенцията за правата на индивида допуска опцията хората свободно да изоставен страната, в която живеят

" Разбирам, че има неефективност при събирането на тези отговорности. Но сходни принуди не са доста желателни в едно демократично общество ", обобщи Кашъмов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР