Отнемането на концесията на пристанище Росенец от Лукойл трябва да

...
Отнемането на концесията на пристанище Росенец от Лукойл трябва да
Коментари Харесай

Асен Василев: Отнемането на концесията на Росенец трябва да е добре обмислено

Отнемането на концесията на пристанище " Росенец " от " Лукойл " би трябвало да бъде добре премислено и да стане след правенето на отчет по какъв начин това да стане. Това сподели министърът на финансите Асен Василев, който беше изслушан по тематиката в бюджетна комисия на Народното събрание, съобщи Българска национална телевизия.

По думите му, Национална агенция за приходите и митниците са там и всичко е наред на пристанището, инсталирани са уреди, каквито са условията на закона.

В правната дирекция тече разбор на концесионния контракт (с " Лукойл Нефтохим Бургас " - бел. ред.) и направените вложения на пристанище " Росенец ", изясни Василев.


" Премиерът и Министерство на превоза са почнали в бърз порядък да работят, нашата част е обвързвана с митническото застраховане. Когато влязох, отново беше повишен съставът на митници, на " Гранична полиция " и на Националната организация за приходите (НАП), с непрекъснато 24-часово наличие, както и 24-часово наблюдаване и премерване. От тази позиция, можем да кажем, че контролните механизми на Национална агенция за приходите и митниците работят ", изясни Василев пред депутатите, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Имаме лист от това какво прави " Лукойл ", застраховане, измервателни уреди, предлагам един отчет какво би трябвало да се извърши. Да се отдели пристанището ще са нужни вложения, няма отчет от енергийното министерство. Не съм сигурен по кое време ще има отчет ", изясни Асен Василев.

Той уточни, че Министерството на стопанската система и Министерството на енергетиката избират специфичния представител, само че от него още няма получен отчет с информация, обвързвана с други аспекти на ръководството на сдружението, която представителят може да даде.

Василев повдигна и въпроса с изтичащата дерогация за импорт на съветски нефт в края на годината:

" Това, което е извънредно значимо и сме поискали да получим като информация, е, имайки поради, че дерогацията изтича в края на 2024 година, компанията да показа проект по какъв начин в действителност стигаме до 0 % съветски нефт на 1 януари 2025 година, без това да заплаши съществуването на петролни артикули в страната, без да докара до в допълнение оскъпяване и без да сътвори опасности за националната сигурност. "

Според него този въпрос би трябвало да бъде прегледан освен от Комисията по бюджет и финанси, само че и от енергийната, защото там има специфики, свързани със взаимозависимост от типа нефт, по какъв начин работи рафинерията и други неща, които не са в компетенцията на финансисти.

Председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) предложи промяна на настоящия държавен представител на пристанището, с цел да бъде направен отчета от умело лице. Василев даде обещание да сложи въпроса пред Министерски съвет и добави, че актуалният представител не е предавал писмени отчети в никакъв случай. Цонев предложи като вид изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите, с цел да има по-голяма консистентност и подготвеност на отчета и на осъществените инспекции.

Мартин Димитров ( " Продължаваме промяната " – " Демократична България " ) изрази мнение, че би трябвало да има отчет, той да бъде направен от министъра на превоза, в него да има поредност от дейности, които ще предприеме. " Не може повече да имаме представител на страната в " Лукойл ", който да не се регистрира пред никого. Трябва да бъде комплициран някой, който да пази ползите на страната ", съобщи Димитров.

Финансовият министър се съгласи, че е добре идващият представител на страната да бъде определен по транспарантни критерии, а за момента може би ще е добре някой различен да влезе краткотрайно, с цел да задейства механизма. Той пое ангажимент да повдигне въпроса пред Министерския съвет.

От своя страна Делян Добрев от ГЕРБ-СДС предлага нова точка в бюджета в преходни и заключителни разпореждания към бюджета, в 7-дневен период след влизането в действие на закона, да бъде отнета дерогацаята за импорт на съветски нефт авансово. Предстои предлагането да бъде гласувано.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР