Отне повече от 5 часа и 52 минути след началото

...
Отне повече от 5 часа и 52 минути след началото
Коментари Харесай

УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса 34 британски интернет спътника УанУеб!

Отне повече от 5 часа и 52 минути след началото на полета, само че най-после блокът “Фрегат ” освободи всичките 34 спътника в техните целеви орбити, с което задачата по извеждането завърши с цялостен триумф.

Днешният полет бе първият на съветска ракета за 2020-та година и 50-тият комерсиален полет на “Союз ” въобще.

Подобно на “Старлинк ”, днешното изстрелване бе единствено началото за УанУеб. Минималният брой спътници, които са нужни да бъдат изведени, с цел да проработи интернет услугата, е 650. С повишаването на покритието техният брой може да нарасне на 900. Още през 2015-та година е подписан контракт сред УанУеб и Арианаспейс, който гарантира изстрелването общо на 21 ракети “Союз ” от три космодрума: Куру във Френска Гвиана, Байконур в Казахстан и новия Восточний в Русия.

И въпреки всичко още веднъж подсещам, че връзките сред УанУеб и Русия не бяха еднопосочни през миналите години. Кремъл се притеснява какво ще се случи, в случай че нецензурираният интернет стане притежание в тези изолирани райони на Русия, които са прекомерно надалеч от контрола на централните управляващи. Изглежда, че руснаците се опасяват от УанУеб даже повече от военните задачи на Съединени американски щати, които в не чак толкоз далечни години се извеждаха главно с американски ракети, оборудвани с издигнати от Русия мотори. От друга страна обаче договорът с УанУеб е златната кокошка, която ще снесе милиони контракти за закъсалата съветска космонавтика. Това може да е неповторимият късмет за спасяването на ракетостроенето на Русия, а сполучливото довеждане докрай на плана би върнало доверието в съветските ракети като надеждни. 

За повече информация: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР